I hennes kungliga höghets tjänst

Det är bråda dagar på Amfibieregementet med förberedelser inför det stundande kungliga bröllopet.– Planeringen började redan i slutet på december förra året. Vi har deltagit i möten tillsammans med bland annat länsstyrelsen, polisen och andra myndigheter som också har en roll vid det kungliga bröllopet, säger major Björn Svensson.

– Vi på Amfibieregementet ser fram emot bröllopet, det är en stor ära att få hjälpa till, säger Björn Svensson. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Björn Svensson är regementets planeringsansvarige inför den stundande högtiden, han berättar vidare att det längs kortegevägen kommer vara cirka 800 soldater och officerare ur Amfibieregementet. Totalt är det omkring 900 från förbandet som har olika uppgifter. Förutom att det skall slipas på detaljer under veckan, kommer också Victoriabataljonens olika kompanier att praktiskt genomföra exercisövningar under veckan. 

Amfibieregementets uppgift

– Amfibieregementet är ansvarigt för att upprätta samlingsplats på gärdet där nästan halva paraderingsstyrkan skall utgå ifrån. De förband som vi ansvarar för utöver Amf 1 är personalen ur marinbasen, sjöstridsskolan, 4:e och 3:e sjöstridsflottiljen. Förutom förbanden så är det en hel del andra organisationer såsom blå stjärnan, scoutrörelsen olika skytteförbund, röda korset, för att nämna några som vi också ansvarar för.
Amf 1 kommer dessutom att stödja polisen med tio stycken stridsbåtar med besättning.

– Förbandet ansvarar också för salutskjutning från Skeppsholmen, så vi har en hel del uppgifter, säger Björn

De största utmaningarna

Då Amf 1 ansvarar för en av de större kontingenterna kan man ju tänka sig att de finns en del utmaningar, jag frågar Björn vad han ser som svårast.
– De största utmaningarna som jag ser just nu, är trafiksituationen då flera vägar kommer att vara stängda och det är ca 150 bussar med militär personal som skall fram, men vi har samverkat med polisen och de kommer att hjälpa oss att komma fram till platsen.

Förutom utmaningarna så är det en ära för Victoriabataljonen och övriga förbandet att få hjälpa till på denna stora dag, så det ser vi fram emot, avslutar Björn Svensson.