Höger vänster om – MUCK!

Torsdagen den 17 juni 2010 blir en dag att skriva in i historien om Bodens garnison. Det var dagen då de sista värnpliktiga muckade. Det var med blandade känslor som soldaterna tog avsked av varandra och sina befäl. Men för en del innebär det kanske bara en rejäl sommarsemester innan de kommer tillbaka som anställda soldater till hösten.

”Höger vänster om – MUCK!” Nu är det slut, soldaterna vid pansarskyttekompaniet jublar och kramar om varandra efter elva månader tillsammans. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På förmiddagen lämnades utrustningen in på förrådet.
På förmiddagen lämnades utrustningen in på förrådet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Major, tack för en bra utbildning”
”Major, tack för en bra utbildning” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Amanda Wallentin och David Jönsson, snart tillbaka som anställda soldater?
Amanda Wallentin och David Jönsson, snart tillbaka som anställda soldater? Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På förmiddagen lämnades utrustningen in på förrådet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Major, tack för en bra utbildning” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Amanda Wallentin och David Jönsson, snart tillbaka som anställda soldater? Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den 30 juni blir värnplikten vilande och ersätts med en ny frivillig militär grundutbildning som genomförs för första gången 2011.

Norrbottens regemente har i dagarna startat rekryteringen av gruppchefer och soldater till Arvidsjaur och Boden. Till att börja med rör det sig om ett 90-tal i Arvidsjaur och cirka 250 Boden som ska anställas redan nu i höst.

Totalt är det alltså närmare 350 som kommer att anställas på I 19. De kommer främst att rekryteras ur dem som senast gjort värnplikten. När systemet med anställda sedan är igång fullt ut kommer Försvarsmakten att behöva rekrytera drygt 4000 soldater årligen.

Söker anställning

Amanda Wallentin och David Jönsson är två av de cirka 650 soldater som muckade från Bodens garnison på torsdagen. De är också två av dem som har bestämt sig för att söka anställning som soldat i Försvarsmakten. David och Amanda har gjort sin värnplikt på pansarskyttekompaniet. För övrigt det kompani som utsågs både till bästa utbildningskompani och bästa idrottskompani på hela pansarbataljonen.
– Jag har trivts jättebra och känner att jag vill fortsätta inom det här yrket. Vi har haft en härlig sammanhållning på kompaniet och det kommer vi att fortsätta med som anställda, säger Amanda.
– Jag tror det kommer att bli bra med anställda soldater, förbanden kommer att kunna hålla en högre kapacitet och kvalitén kommer att höjas, sa David Jönsson.

Utmärkelser och värnpliktsmedalj

Klockan 14.00 på torsdagseftermiddagen var det så dags att avsluta värnpliktsutbildningen. Soldaterna på pansarskyttekompaniet samlades i Exercishuset klockan 14.00 för en avslutande sammanfattning av utbildningsåret. Under sammanfattningen delades en rad utmärkelser ut, det var bland annat ”bäste vagnchef”, ”bäste gruppchef” och ”bäste idrottsman” på kompaniet. Alla soldater fick sedan sin värnpliktsmedalj innan det var dags att ställa upp för sista gången.

På återseende?

Så när kompanichefen, major Jörgen Degerlund, kommenderade ”Höger vänster om – MUCK” strax efter klockan 15.00 på torsdagen var det hela över. Soldaterna sträckte sina armar skyn, jublade och kramade om varandra när de nu skulle skiljas åt efter elva månader tillsammans. Men ett flertal av soldaterna träffas kanske redan i höst och då som anställda i Försvarsmakten.