Hedersuppdrag som heter duga

Hektiska dagar råder för de personer som förbereder sig för att stå fanvakt vid kronprinsessans bröllop den 19 juni.

SWEDEC fanvakts generalrepetition inför ingen mindre än ÖB. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Flagginstruktioner vid fanvaktsträning.
Flagginstruktioner vid fanvaktsträning. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Här inväntas kommando.
Här inväntas kommando. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Flagginstruktioner vid fanvaktsträning. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Här inväntas kommando. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten

Ganska så snart efter att SWEDEC fått uppdraget från Högkvarteret att bistå med fanvakt vid H K H Kronprinsessan Viktoria och Daniel Westlings bröllop stod det klart med frivilliga.

Förberedelserna har pågått under ledning av fanbärare kapten Lars Karlsson. Materiel bestående av personlig utrustning så som sabel, handskar och damasker har setts över. Träning av de olika momenten runt fanvakt har nötts och blötts med  översyn av regementsadjutanten vid Eksjö garnison löjtnant Hans-Peter Waldener.

Generalrepetitionen gick av stapeln inför ingen mindre än Försvarsmaktens högste chef Överbefälhavare Sverker Göranson vid hans garnisonsbesök 2 juni. Lite problematik ska alltid uppstå och vid denna träning var det endast fanbäraren, kapten Karlsson som deltog som ordinarie.

De närmaste dagarna före 19 juni är hektiska för alla deltagare. SWEDEC fanvakt är närvarande vid ytterligare övningar och förberedelser på plats vid kortegevägen inför denna storslagna händelse.

Nu väntar vi med spänning på hur hedersuppdraget, för de tre representanterna från SWEDEC som när denna artikel skrivs redan farit iväg till huvudstaden, kommer att upplevas.  Kortegevägen förväntas samla en halv miljon åskådare och vädrets makter är det ingen som styr över men lita på att SWEDEC håller fanan högt.