Frivilliga till uppdraget

Idag står Björn och rör i grytorna men på lördag står han uppställd tillsammans med de övriga soldaterna och bildar häck längs kortegevägen vid det kungliga bröllopet.– Man får bara en sådan här chans, det ska bli kul att få vara med, säger Björn.

Vardagen i modernt kök med 300 liters gryta byts mot 35 liters gryta som värms med dieselaggregat vid hemvärnsövningarna. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Stefan Agnar, civilanställd på regementet, kontrollerar elmaterialet som värnpliktiga gjort i ordning och lämnat in efter slutförd utbildning.
Stefan Agnar, civilanställd på regementet, kontrollerar elmaterialet som värnpliktiga gjort i ordning och lämnat in efter slutförd utbildning. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Stefan Agnar, civilanställd på regementet, kontrollerar elmaterialet som värnpliktiga gjort i ordning och lämnat in efter slutförd utbildning. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Björn Pettersson är en av de 80 hemvärnssoldater som åker från Skaraborgs regemente för att delta vid bröllopet mellan kronprinssessan Victoria och hennes Daniel. Till vardags är Björn kock och arbetar hos Sodexho i MR Trumslagaren och på fritiden är han kokgruppchef i hemvärnet.

Frivillighet

Mellan 100 och 150 timmar om året brukar Björn lägga på hemvärnet. Från och med i år har systemet gjorts om och nu ska han i sin befattning göra 8 dygn.
– Det är kul, vi har bra sammanhållning och pushar varandra. Vi är kompisar och det är kul att träffas, säger Björn och tror inte det blir svårt att få ihop den tiden. 

De nya avtalen om tjänstgöring som kommit inom hemvärnet kopplas mer direkt mot utbildningssystemet, det bygger på längre sammanhållande övningar där en krigsförbandsövning genomförs under samma vecka varje utbildningsår. De hemvärnssoldater som tillhör insatskompanierna gör fler dygn än de övriga.

Stefan Agnar är ställföreträdande kompanichef på ett insatskompani och ska göra 13 dygn på ett år. Tiden på lördag ingår inte i de dygnen utan det deltagandet är helt frivilligt, som så mycket av arbetet inom hemvärnet. Stefan, som arbetar som civil fordonstekniker inom Försvarsmakten, har alltid varit militärt intresserad och tycker att de inom hemvärnet är ett härligt kompisgäng.
– Det är kul att träffa andra, inte med bössan, men i sig. 

Unikt hedersuppdrag

Hemvärnssoldaterna som deltar på lördag är de som nyligen gick högvakt när hemvärnet firade 70 år. Stefan Agnar har stor erfarenhet av högvakt, den första gjorde han 1996 och sedan dess har det blivit 13 stycken. Även Stefan ska vara med på lördag och bilda häck med vapen och bajonett.
– Det är ett hedersuppdrag som man aldrig lär få uppleva igen.  

Det kanske finns några få som var med på kungens bröllop 1976 men det är inte många som kommer att uppleva två kungabröllop så för de flesta som deltar känns det speciellt.

– ”Detta är unikt, ni kommer aldrig uppleva något liknande” sa de, och skrattande insåg vi att de nog hade rätt, säger Hans Eriksson som är den på regementet som håller ihop arbetet inför bröllopet och som deltog i genomgången med staben på kungliga slottet.
– Allt är oerhört välplanerat och genomgången var mycket grundlig och förklarande. Vi kommer upp till Stockholm med buss på lördag, sedan åker vi till en samlingsplats och utgår därifrån. Välordnat, allt klart.

Det enda som återstår är den sista finslipningen. På fredag samlas soldaterna från P 4:s hemvärnsbataljoner för att öva tillsammans. Sedan packar de ihop för att ta bussen mot kungliga huvudstaden.

”Slipper vi nu bara regn och får lagom med sol så kommer allt vara perfekt” - en gemensam önskan från dem som deltar.