Friskvård med många steg

De har gått 580 mil tillsammans under 25 dagar. En nätt liten fotvandring från Boden till Tchad i Afrika. Det handlar om Försvarets resebyrå i Boden som har genomfört en stegmätartävling med fokus på hälsa och välmående.– Den här tävlingen har stärkt vår hälsa och teamkänsla något enormt, säger Suzanna Winblad von Walter, chef för resebyrån.

Försvarets resebyrå i Boden på gång, och det efter en lyckad friskvårdsinsats på sin arbetsplats. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Personliga utvecklingssamtal under promenader. Allt för att få mera steg. Det hela blev ett lyft och alla tyckte det var mycket bra. Till vänster Margita Derolf tillsammans med Suzanna Winblad von Walter, chef för resebyrån.
Personliga utvecklingssamtal under promenader. Allt för att få mera steg. Det hela blev ett lyft och alla tyckte det var mycket bra. Till vänster Margita Derolf tillsammans med Suzanna Winblad von Walter, chef för resebyrån. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Marica Wonkaavara från garnisonens friskvårdsavdelning hjälpte till med planering och under uppstart.
Marica Wonkaavara från garnisonens friskvårdsavdelning hjälpte till med planering och under uppstart. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Personliga utvecklingssamtal under promenader. Allt för att få mera steg. Det hela blev ett lyft och alla tyckte det var mycket bra. Till vänster Margita Derolf tillsammans med Suzanna Winblad von Walter, chef för resebyrån. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Marica Wonkaavara från garnisonens friskvårdsavdelning hjälpte till med planering och under uppstart. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

 Det hela började med att arbetsplatsens inspiratör Margita Derolf tillsammans med Marica Wonkaavara från garnisonens friskvårdsavdelning skrev en hälsoplan. Under tidigare år hade man provat olika hälsoaktiviteter - allt utom att tävla på arbetsplatsen. En stegmätartävling blev årets hälsoaktivitet.

Det hela inleddes under maj månad direkt efter en stressig arbetsperiod till följd av askmolnet från vulkanen på Island. Och avslutades med Vårruset, en löpartfest för kvinnor i alla åldrar.
- Jag visste att de anställda var tävlingsinriktade, men jag kunde inte drömma om detta engagemang. Från morgon till kväll satt stegräknaren fast på kroppen för att få ut flesta möjliga steg. Många hade nog räknaren på sängbordet för säkerhets skull, säger Suzanna Winblad von Walter. Kanske användes den vid någon nattlig aktivitet, vad vet jag. Under den här perioden började vi också inför våra personliga utvecklingssamtal under promenader. Allt för att få mera steg. Det hela blev ett lyft och alla tyckte det var mycket bra.

Cykling gav också steg

För att göra alla fysiska prestationer lika värda gjordes omräkningstabeller. Till exempel gav cykling ett visst antal steg också vidare.
- Det har aldrig cyklats eller gått så mycket till jobbet som under denna period. Många gick under lunchen till affären och köpte mat, allt för stegen, säger Margita Derolf

Tävlingsinstinkten eskalerade

Uppslutningen har varit total. Alla 26 anställda har deltagit och delats in gruppvis om fyra eller fem i varje lag. Laget har gått eller utfört någon fysisk aktivitet hela veckan för att sedan räkna ihop stegen och dividerat de med antalet deltagare i gruppen. Detta för att få ett medelvärde och ett stegresultat. För att öka teamkänslan hittade lagen på egna namn och en del grupper införde till och med kampsånger.
- Allt eftersom eskalerade tävlingsinstinkten och excelfilerna där grupperna skrev ner sina stegantal låstes med lösenord. Allt för att inte deltagarna skulle kunna se andra gruppers resultat inför veckans genomgång, och tävlingslusten ökade ytterligare. Det var nog tur att tävlingen bara varade i 25 dagar för de flesta var nog ganska slutkörd under sista vecka i maj, berättar Margita Derolf.

Fest som avslut

Som avslutning deltog de flesta i Vårruset och dagen efter bjöds alla på arbetsplatsfest med roliga aktiviteter.
- Det känns som festen var ett bra avslut och nu ser vi fram emot en höst med nya tävlingsutmaningar. Vi utmanar andra inom garnisonen på liknande tävlingar, avslutar en taggad resrbyråchef i Boden.