Försvarsmakten redo för bröllop

Lördagen den 19 juni deltar Försvarsmakten under det kungliga bröllopet.  Efter det att Kronprinsessan och Daniel Westling vigts klockan 16.30 i Storkyrkan går en kortege genom centrala Stockholm. 6 300 soldater inklusive medlemmar från frivilligrörelserna och hemvärnet medverkar. Även ett tjugotal militära musikkårer finns utplacerade. De flesta av de medverkande kommer stå häck längs den nästan fem kilometer långa kortegevägen från cirka klockan 15.00 till ungefär klockan 18.00.

Soldater från Dragonbataljon vid Livgardet övar i centrala Stockholm. Foto: Marcus Olsson/Försvarsmakten
Dragonerna förövar på slottet.
Dragonerna förövar på slottet. Foto: Marcus Olsson/Försvarsmakten
Dragonerna förövar på slottet. Foto: Marcus Olsson/Försvarsmakten

Personal från Försvarsmaktens informationsstab finns under lördagen utplacerade på flera platser runt om i Stockholms innerstad. De informerar allmänheten om Försvarsmaktens deltagande under bröllopet.

   Under kortegen kommer en stor formationsflygning genomföras med JAS 39 Gripen. Det är den största överflygningen med stridsflygplan i Sverige på flera år.  På schemat står även salutskjutningar för brudparet under deras båtfärd i kungaslupen Vasaorden. 

 

För att förbereda sig inför bröllopet genomförde Försvarsmakten en generalrepetition under fredagen. 1 500 personer från närliggande förband var med och övade.  I princip skulle allt fungera på samma sätt som under lördagens kortege.

- Skillnaden i morgon är att det kommer vara mycket mera folk, i och med att hela häckstyrkan deltar då, säger Paula Levänen, informatör på Livgardet.

   Efter att ha genomfört den gemensamma repetitionen samlades livgardisterna på Kavallerikasernen på Lidingövägen. Efter att ha övat beriden kortege och häckbildning var befäl och soldater nöjda. Allt flöt på utan problem.

- Det är lite längre marschsträcka än högvakten, det kan vara lite långt att gå i ridstövlar. Men det är vad vi gör till vardags, så det är inga problem, säger kapten Peter Rönnlund som är chef för häckbildande styrka, dragonbataljon.

   Löjtnant Johan Persson är stallchef på Livgardet. Han berättade efter övningen att resten av eftermiddagen ska ägnas åt vård och ännu mera vård. Åtta hovslagare har under kvällen till uppgift att sko om hästarna. De ska få bära ”silverskor” i aluminium för att glänsa lite extra under paraden.  

- Vi får hoppas solen skiner så att man ser dem, säger den beridna högvakten Maria Olsson. Hon är en av de många värnpliktiga som ska stå häck under bröllopsdagen.