"Ett minne för livet"

Kapten Kuno Larsson och löjtnant Anders Nilsson ser fram emot den 19 juni. Med totalt ett hundratal högvaktsdygn bakom sig är det äntligen dags att få lön för mödan: att gå fanvakt under kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop.

Anders Nilsson och Kuno Larsson ser fram emot den 19 juni. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Anders Nilsson under fanvakten på Regementets dag  den 6 juni.
Anders Nilsson under fanvakten på Regementets dag den 6 juni. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
”Vi kommer att stå tre meter från kortegen” säger kapten Bertil Öhrstrand, som här övar soldaterna från Hemvärnet.
”Vi kommer att stå tre meter från kortegen” säger kapten Bertil Öhrstrand, som här övar soldaterna från Hemvärnet. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
"Konungen" står det på de väntande värjorna.
"Konungen" står det på de väntande värjorna. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Anders Nilsson under fanvakten på Regementets dag den 6 juni. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
”Vi kommer att stå tre meter från kortegen” säger kapten Bertil Öhrstrand, som här övar soldaterna från Hemvärnet. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
"Konungen" står det på de väntande värjorna. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten

Tillsammans med ytterligare fyra officerare ska Anders och Kuno vara fanvakt, med P 7:s fana och av tradition, P 2:s standar. De kommer att stå vid Norrebro. Även cirka 50 soldater ur de skånska hemvärnsbataljonerna ska delta, de kommer att bilda häck längs kortegevägen. Eslövs hemvärnsmusikkår är också på plats.
– Det är roligt att ha med frivilliga den här dagen. De visar stort engagemang och entusiasm inför uppgiften och har övat hårt. Jag är redan nu stolt och tror att brudparet kommer att bli nöjda, säger Kuno Larsson.

Kuno och Anders är en väldrillad duo, som väl vet hur ett gevär ska skyldras och annat som hör högvakten till. Som värnpliktig gick Kuno högvakt i P 7:s första någonsin, vid lucia 1971. Sedan blev han officer, och har utbildat och gått högvakt ett par gånger om året av och till sedan dess. 1997 tog Anders över ansvaret och har haft olika roller. Det har blivit många långa isande vinternätter, höstfriska septemberkvällar och turisttäta svettiga sommardagar för dem båda. Hedersamt och slitsamt, elegant och viktigt.

Medlemmar ur kungafamiljen har de förstås träffat många gånger.
– Jag minns när jag skulle sitta i expeditionen på Drottningholm. En av uppgifterna vara att trycka på en knapp när prinsessan Madeleine kom, så att hon kunde gå vidare till köket. När hon tittade på mig blev jag nästan nervös – hon hade makt redan som 5-6-åring, minns Anders och ler.

Än mer minnesvärt var när det kom ett hot mot slottet för länge sedan.
– Då var jag uppe över ett dygn i sträck. Vi förde kungafamiljen i säkerhet och sökte igenom slottet, säger Anders.
– Precis! Man ska komma ihåg att även om det är mycket pompa och ståt så handlar vår närvaro i första hand om säkerhet. Även om det just under bröllopet är polisens ansvar, så är våra soldater som bildar häck en viktig barriär, säger Kuno.

Nervösa är de, förstås.
– Det ska kittla i magen. Annars är man inte på hugget, säger Anders.
– Det gäller att man har övat väl. Då kan man göra små missar utan att publiken märker det, säger Kuno.

Och saker har gått snett: fanan har gått sönder i sista stund, damasker har tappats, spännen gått upp, knappar lossat – men allt har ordnat sig. Anders visar en särskild låda, fylld med allt från lim och sytråd till knappar, remmar och annat bra och ha. Något kommer kanske att gå snett men lösningen kommer alltid att vara nära.
– Förbandet är förskonade från större blamage. Vi är väldrillade och tar detta på största allvar. Blir det några problem kommer vi att lösa dem, säger Kuno.

De har båda höga förväntningar på dagen.
–  Jag är idrottsman, jag älskar publiken. Det är så härligt att ha drillat soldater och med några korta kommandon gör de exakt som de ska, säger Anders.
- Jag tror att det blir mycket storslaget – jag såg att det väntas en halv miljon åskådare. Det blir mycket pompa och ståt - ett minne för livet, säger Kuno.