En självklarhet att göra värnplikten

Soldaten Oskar Wessmark gnuggar frenetiskt på sitt vapen, en AK 5:a. Det är hans femte vecka på amfibieregementet och de har precis avslutat sin första fältvecka där de har lärt sig grundläggande fälttjänst.

Soldaterna genomför vapenvård efter fältvecka. Oskar Wessmark längst till höger. Foto: Kristina Swaan/Amf1/Försvarsmakten
Soldaterna vid Amfibieinsatskompaniet på väg mot fältlunch.
Soldaterna vid Amfibieinsatskompaniet på väg mot fältlunch. Foto: Kristina Swaan/Amf1/Försvarsmakten
Soldaterna vid Amfibieinsatskompaniet på väg mot fältlunch. Foto: Kristina Swaan/Amf1/Försvarsmakten

– Jag tycker att det har varit en bra vecka, vi har fått lära oss rutiner och annat som är viktigt att kunna för att man skall fungera ute i fält. Maten har också varit jättebra, säger Oskar.

Fältvecka

Utöver fälttjänsten genomfördes också amfibieinsatskompaniet de första skjutpassen. Förutom att fältveckan är till för att lära soldaterna att fungera i lite mer spartansk miljö, fyller den också en annan viktig funktion. Ute i fält blir det än mer påtagligt att man måste samarbeta för att få saker och ting att fungera, man hjälper hela tiden varandra vilket gör att soldaterna blir mer sammansvetsade.

Amfibieinsatskompaniet, som rykte in den 3 maj i år, är de sista värnpliktiga som utbildas på Amf 1. Från den 1 juli blir utbildningen frivillig och de som utbildas kommer fortsättningsvis att benämnas rekryter.
– För mig är de en självklarhet att göra värnplikten, jag vill gärna fortsätta inom försvaret efter utbildningen. Jag ser det som en naturlig del att åka på utlandstjänst, man gör en insats och hjälper andra, säger Oskar, som är beredd att åka vart som helst i världen för att göra en insats.

Oskar berättar vidare om vikten av att ta för sig när man gör värnplikten, men på ett positivt sätt. Man lär sig ett socialt samspel som han tycker är viktigt.

– Det bästa med lumpen är att pojkar blir män. Det låter kanske lite klyschigt men jag menar att många av oss tvingas att ta ansvar och det är en bra lärdom, avslutar Oskar.

– Sätt ihop vapnet och därefter packning på, beordrar befälet.

Det bara rasslade till och på ett ögonblick var vapnen i hopsatta och soldaterna stod med packning på. Nåja, det var några eftersläntrare, men kamraterna manade på och hjälpte dem som halkade efter.