En ny tid tar vid

Under höga tjut och jubelrop springer de ut genom grindarna. Nu är den nya tiden här både för de värnpliktiga som nu muckar och för Försvarsmakten.

De sista värnpliktiga lämnar regementet för en ny tid. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Maria Svensson är redo för semester, sedan kommer hon tillbaka som soldat på Södra Wadsbo kompani.
Maria Svensson är redo för semester, sedan kommer hon tillbaka som soldat på Södra Wadsbo kompani. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Maria Svensson är redo för semester, sedan kommer hon tillbaka som soldat på Södra Wadsbo kompani. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Elva månader har gått sedan de kom till Skaraborgs regemente. En tid där de gått från en värnpliktigs första stapplande steg till att bli fullutbildade soldater i en bataljon. Det har varit tufft för en del, tråkigt för andra, en del är nöjda med att det är över, andra ser tillbaka på tiden med glädje som Felix Winter.
– Det har varit tufft men det ska det vara. Det känns coolt att vi är de sista värnpliktiga.

Många av dem som nu springer ut gör det för att söka sig mot nya mål. För en del väntar arbete, för andra studier. Men det finns en hel del av dem som ska följa med Försvarsmakten in i den nya tiden.

– Jag ska vara ledig fem veckor, resa lite, gå på bröllop och så. Men sedan kommer jag tillbaka som sjukvårdare, berättar Maria Svensson, en av de sista som kommer ut genom grinden.

De som kommer tillbaka i höst gör det som anställda soldater på de kompanier P 4 ska bidra med till Nordic Battlegroup, NBG 11.

Det är en lång epok med värnpliktssystem som nu lämnar plats för ett nytt sätt att personalförsörja förbanden i Försvarsmakten. Förutom soldaterna till NBG kommer i höst killar och tjejer som frivilligt valt att genomföra utbildning.

Läs mer om det nya systemet