En framtid under ytan – många möjligheter på Marinens dag

– Jag är jätteintresserad av dykning och vill jobba med det i någon form, civilt eller inom Försvaret, sa Sara Göransson, en av tusentals besökare på Marinens dag på Berga.

Sara Göransson och Julia Bejnö träffar amfibiedykaren Sara Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Många besökte flottans fartyg under dagen
Många besökte flottans fartyg under dagen Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Ombord på korvett berättades det bland annat om röjdyk
Ombord på korvett berättades det bland annat om röjdyk Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Svävaren på väg ut
Svävaren på väg ut Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Många besökte flottans fartyg under dagen Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Ombord på korvett berättades det bland annat om röjdyk Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1
Svävaren på väg ut Foto: Major Kristina Swaan, Amf 1

Det är första gången som jag kommer i kontakt med amfibiedykare, jag trodde att det bara fanns attackdykare inom amfibiesystemet, säger besökaren Sara Göransson.

Sara och Julia Bejnö är båda mycket intresserade av att utbilda sig till soldater. De vill båda söka till amfibiedykutbildningen och blev ännu mer intresserade av dyktjänsten, när de träffade Sara, som just nu utbildar sig till amfibiedykare.

– Det som lockar oss i Försvaret är ledarskapsutbildningen, kamratskapet som uppstår när man gör lumpen och inte minst så ser vi det som en bra merit i det civila livet, sa både Julia och Sara.

Stort intresse för utbildningen

Under lördagen öppnade marinen på Berga upp sina portar för allmänheten. Flera tusen valde att besöka amfibieregementet och fjärde sjöstridsflottiljen trots skolavslutningar och ett stundande sommarlov. Många anhöriga till soldaterna, sjömännen och hemvärnssoldaterna, följde stolt sina söner och döttrar när de visade vad de lärt sig under sin utbildning.

Besökarna visade stort intresse för de olika uppvisningarna. Unga som gamla provade de tunga ryggsäckarna, körde kranar ombord på korvetter och smakade på maten som soldaterna kallar för ”grönburk”.

– Min son gör lumpen här och han trivs så bra, så det är verkligen kul att få komma ut hit och se allt som han har pratat om, han har också sökt vidare inom Försvaret, sa en stolt mamma.

Det traskades åtskilliga kilometer på Berga under dagen när besökarna klev ombord på korvetter, stridsbåtar och andra fartyg. De följde soldaterna när de genomförde strid i skogen och inte minst hejade på dem under Bergastafetten. Stafetten vanns av soldater ur amfibieskyttekompaniet och som god tvåa kom soldaterna ur Södertörnsgruppen.

Dagen bjöd också på musik från amfibieregementets egen musikkår och Försvarsmaktens fältartister. Dagen avslutades med prisutdelning och en rapport från våra kollegor i Adenviken och Kosovo.