Den sista stora uppgiften

– Vi har genomfört många högvaktsdygn under året så vi känner oss väl förberedda även för den här typen av ceremoni, säger Marcus Fredlin och Mohammed Wattar på Luftstridsskolans 3. kompani.

Hela 3. kompaniet, som är flygvapnets första lätta infanterikompani, kommer tillsammans 21. pluton, bevaknings- och insatsplutonen, att bilda häck efter den långa kortegeväg som brudparet färdas efter vigseln i Storkyrkan. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Soldater på Luftstridsskoln övar parad med en fingerad kortege och kronprinsessa.
Soldater på Luftstridsskoln övar parad med en fingerad kortege och kronprinsessa. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Mohammed Wattar från Stockholm ser fram mot att delta i paraden. Han tycker det är en stor grej.
Mohammed Wattar från Stockholm ser fram mot att delta i paraden. Han tycker det är en stor grej. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Soldater på Luftstridsskoln övar parad med en fingerad kortege och kronprinsessa. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Mohammed Wattar från Stockholm ser fram mot att delta i paraden. Han tycker det är en stor grej. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

300 soldater från Luftstridsskolan håller som bäst på att förbereda sig för sin sista stora uppgift - att paradera vid H.K.H Kronprinsessans bröllop den 19 juni. Tillsammans med närmare 5000 soldater, hemvärnsmän och frivilliga kommer soldaterna från Luftstridsskolan att delta i ceremonierna kring bröllopet på lördag.

3. kompaniet, flygvapnets första lätta infanterikompani, kommer tillsammans med Luftstridsskolans 21. pluton, bevaknings- och insatsplutonen, att stå uppställda längs den långa kortegeväg som brudparet färdas efter vigseln i Storkyrkan.
– Det känns bra men lite spänt. Det är en stor grej, säger Mohammed Wattar.

På fredag är det generalrepetition i Stockholm och på lördag gäller det. De 300 soldaterna från LSS kommer att bilda häck med uppställning i början på Kungsgatan i riktning ner mot Stureplan. Det blir den sista stora uppgiften innan muck. Nästa vecka kommer de att rycka ut efter elva månader i rikets tjänst. Att delta i ceremonier är inget nytt för soldaterna. Under året har de gått högvakt i ungefär 20 dygn var.
– Att få vara med om det här är roligt och kommer att vara ett stort minne efteråt, tycker Marcus Fredlin.

Innan muck kommer soldaterna att få vara med om ytterligare en ceremoni. Då är det de själva som står i fokus. På söndag 20 juni kommer de att ta emot sin värnpliktsmedalj på Uppsala slotts borggård klockan 14.30. Innan ceremonin kommer uppsalaborna få se dem marschera genom staden upp till slottet.