De jobbar som soldater

Nu börjar Försvarsmakten anställa soldater. Linda och Jonas är några av de första. De är soldater med en speciell uppgift: Att berätta om Försvarsmakten för andra och få upp intresset för yrket.

Soldatyrket är en möjlighet för den som vill ha ett lite annorlunda jobb. Linda och Jonas är några av de första som anställts. Foto: Simon Grafver

Både Linda Johansson och Jonas Eriksson har gjort värnplikten och valt att fortsätta i Försvarsmakten efteråt. Linda ryckte in som plutonchef på en trosspluton och har sen dess bland annat arbetat på Pliktverket. Jonas gjorde värnplikt som skyttesoldat och blev därefter invald i Värnpliktsrådet där han arbetade med värnpliktigas medinflytande och rättigheter.

Nu har de båda fått jobb vid Ledningsregementet i Enköping. De är soldater med en särskild inriktning som rekryteringsinformatörer.
– Vi besöker skolor, mässor, festivaler och andra evenemang och förklarar hur det kan vara att jobba som soldat och hur Försvarsmakten fungerar. Förhoppningsvis gör det att fler förstår vad det handlar om och kan känna efter om det är något för dem, säger Linda.

Det finns många olika tjänster att söka – allt från kock och sjukvårdare till jägarsoldat och stridsfordonsbefäl. Den som har gjort värnplikten kan söka jobb redan nu. Läs mer om det här. Andra börjar med att söka en grundläggande militär utbildning, GMU. Läs mer här.

Varför ska man söka jobb som soldat eller sjöman?
– Det är ett utvecklande jobb med mycket kamratskap, säger Linda.
– Ingen dag är den andra lik, säger Jonas.

Kanske kommer du att träffa på Linda och Jonas eller någon annan som informerar om Försvarsmakten framöver. Här kan du se vilka övningar och arrangemang Försvarsmakten deltar på runtom i landet. Du kan också läsa mer om soldatyrket här eller ringa och ställa dina frågor på telefonnummer 08 - 514 393 00.