Brittiskt besök till bröllopet

Den brittiska fregatten HMS Kent är ett av fartygen som kommer att närvara vid kronprinsessan Victorias bröllop. Fregatten passar i samband med besöket även på att närvara vid en rad andra arrangemang längs Sveriges kust.

Brittiska fregatten HMS Kent är på besök i Sverige. Foto: Royal navy
Fanvakt med honnörsstyrka.
Fanvakt med honnörsstyrka. Foto: Stefan Norlin/Försvarsmakten
Brittiska soldater hedrade Baronen Saumarez minne.
Brittiska soldater hedrade Baronen Saumarez minne. Foto: Stefan Norlin/Försvarsmakten
Fanvakt med honnörsstyrka. Foto: Stefan Norlin/Försvarsmakten
Brittiska soldater hedrade Baronen Saumarez minne. Foto: Stefan Norlin/Försvarsmakten

HMS Kent inledde sitt besök av Sverige i Göteborg där man bland annat deltog i en ceremoni vid Gustav Adolfs torg för att återinviga en minnesplakett i Baronen Saumarez ära. Baronen James Saumarez bidrog till att kriget mellan Sverige och Storbritannien 1810-1812, endast var ett krig på pappret. Med vid ceremonin var den sjunde baronen Saumarez bland andra. Marinbasen bidrog med en honnörsstyrka med personal från Säkerhetskompani sjö och Sjöinformationskompaniet i Göteborg. Försvarsmedicinskt centrum avdelade personal till fanvakt.

HMS Kent gjorde ytterligare två stopp på vägen. Engelsmännen stannade på onsdagen till vid Skummeslöv, utanför Laholm för att genomföra en ceremoni med kransnedläggning för att hedra stupade engelska sjömän. De besökte under torsdagen även Hanö för att närvara vid en gudstjänst på kyrkogården där några av deras landsmän vilar. Det är i år 200 år sedan engelsmännen första gången ankrade utanför Hanö för att upprätta en bas där i samband med Napoleonkrigen.

Under fredagen anlöper fregatten Stockholm. HMS Kent är ett av Storbritanniens mest avancerade fartyg.