Blåvitt i täten varje dag

De öppna militära nordiska mästerskapen i orienteringsskytte har nu genomförts. I tre dagar har tävlingarna pågått. Allt avslutades under onsdagen med stafett där - som vanligt - de finska herrarna och damerna vann.

Marika Teini, en av de duktiga finländska deltagarna. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sveriges Carin Emlén på skjutvallen.
Sveriges Carin Emlén på skjutvallen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Carl Wahlheim, värnpliktig vid I 19 i Boden som tävlande för det svenska landslaget.
Carl Wahlheim, värnpliktig vid I 19 i Boden som tävlande för det svenska landslaget. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Finlands Mikko Hölsö tog två segrar och en andraplacering under det Nordiska mästerskapet i Boden.
Finlands Mikko Hölsö tog två segrar och en andraplacering under det Nordiska mästerskapet i Boden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sveriges Carin Emlén på skjutvallen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Carl Wahlheim, värnpliktig vid I 19 i Boden som tävlande för det svenska landslaget. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Finlands Mikko Hölsö tog två segrar och en andraplacering under det Nordiska mästerskapet i Boden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

I stort har resultatlistorna visat samma ordningsföljd under tävlingsdagarna, Finland, Sverige och Danmark, se bifogade resultatlistor till höger.

Måndag

Efter söndagens förberedelser med bland annat vapenkontroller, träningar och ceremoni startade tävlingarna på måndag. Pagla skidstadion stod färdig att ta emot det nordiska deltagarna. Den första grenen var sprint: Fri orientering och skytte på korta banor. Fem skott nyttjas för fem mål i liggande respektive stående skjutning. Straffrunda genomförs för varje missat mål.

De finska deltagarna visade var skåpet skulle stå. De tog alla pallplatser i både herr och damklassen på ett övertygande sätt.

Tisdag

Starten gick klockan 10:00 på morgonen i Åskogen utanför Boden. På tävlingsprogrammet stod klassisk orientering: Punktorientering, friorientering och skytte. Tio skott nyttjas för tio mål i liggande respektive stående skjutning. Två minuters tidstillägg per missat skott. Enligt deltagarna var tävlingsområdet svårorienterat.

– Det var en tungsprungen terräng som krävde fokus hela tiden. Inga direkta detaljer stack ut på kartan att orientera efter och det var väldigt stenigt, säger Carl Walheim, värnpliktig vid I 19 i Boden som tävlande för det svenska landslaget.

Första sträckan var punktorientering med en slinga på tre kilometer.
– Punktorienteringen var inte kul för mig. Jag bommade första kontrollen och så var den dagen förstörd, sa Carl Walheim, direkt efter målgång.

Det bör nämnas att han ändå knep en femte plats under dagens tävlingar då han orienterade upp sig och sköt bra avslutningsvis. Finlands deltagare i topp igen och tog hem första och andra placering i både herr och damklassen där bästa svenskar var Ingmar Ericsson och Helena Westling på en tredje plats. 

Onsdag

Solen sken på en blå himmel och Boden visade sig från sin bästa sida. Förutsättningarna var alltså de bästa i tävlingsterrängen inför stafetten. Damer springer två sträckor och herrar tre. Totalt åtta skott disponeras för att träffa fem mål i liggande respektive stående skjutning. Här kan den tävlande nyttja reservskott (tre av de totalt åtta). Straffrunda genomförs för varje missat mål. Elva lag kom till start där det finska herr och damlaget tog och behöll ledningen ända i mål. Det svenska damlaget med Carin Emlén från I 19 och Stina Granefelt slutade som silvermedaljörer.