Ännu en annorlunda dag på jobbet

Ett av systemen luftvärnsregementet tagit med sig till övning ELITE är robot 70. Sergeanterna Tobias Gustafsson, Dan Andersson och Fredrik Johansson är operatörer på 70-systemet under övningen som genomförs i Tyskland. Där upplever de några hektiska dagar.– Här är mycket flyg i luften och det är också många olika typer av flyg, säger Tobias Gustafsson. Så bra förutsättningar hade vi aldrig kunnat få på en övning hemma.

Tobias Gustafsson och Dan Andersson har ett mål i sikte. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Stridsledare Fredrik Johansson har koll på luftläget åt robot 70-enheten.
Stridsledare Fredrik Johansson har koll på luftläget åt robot 70-enheten. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ett F 16 försöker undgå värmesökande missiler genom att fälla flares.
Ett F 16 försöker undgå värmesökande missiler genom att fälla flares. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Stridsledare Fredrik Johansson har koll på luftläget åt robot 70-enheten. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ett F 16 försöker undgå värmesökande missiler genom att fälla flares. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Ett nytt övningspass ska starta för robot 70-enheten Alfa-Echo. Fredrik Johansson tar plats i baksätet på en terrängbil, väl dold under ett maskeringsnät. Han är enhetens stridsledare och får från ledningscentralen information om varifrån flygen kommer och vilka som ska bekämpas. Den informationen delger han, via radio, målobservatör Tobias Gustafsson och skytten Dan Andersson som står beredda vid eldenheten en bit längre bort. Eftersom robot 70-systemet kräver att målet är i sikte finns en målobervatör som hjälper skytten att snabbare hitta rätt. Trots att de, med stridsledarens hjälp, vet ungefär varifrån målet ska komma kan det gå mycket fort innan det är för sent att avfyra. Men är det bara fri sikt till målet är det inte mycket som kan stoppa robot 70, varken elektroniska störningar eller flares.

– Sex bekämpningar på 10 minuter, alla Tornados, ropar Fredrik Johansson till sina kamrater när övningspasset avslutats. Det var ett ovanligt hektiskt pass!

En dag på jobbet

– Svårt att säga eftersom ingen dag är den andra lik, säger Fredrik Johansson om hur en vanlig dag på jobbet brukar se ut. Det är ett varierande arbete och långt ifrån ett vanligt kontorsjobb. Det är det jag tycker om.

Fredrik har varit anställd vid Luftvärnsregementet i ett år och trivs mycket bra. Möjligheten till utlandstjänstgöring och till fysisk träning är andra saker som bidrar till det. Men framförallt framhåller de alla tre gemenskapen som den viktigaste faktorn till varför de trivs på Lv 6.
– Eftersom man arbetar både intensivt och tätt ihop med sina arbetskamrater, får man också en gemenskap som jag tror kan vara svår att hitta på andra arbetsplatser, säger Dan Andersson.