200 soldater från Karlsborg deltar i bröllopet

Veckan är intensiv för personalen i Karlsborg, då förbandet både förbereder avslutet på värnplikten och deltagandet på HKH Victorias bröllop nu på lördag.

Utsikt från Karlsborgs fästning.
Utsikt från Karlsborgs fästning.
Utsikt från Karlsborgs fästning. Foto: Försvarsmakten/Ronnie Hammar
Utsikt från Karlsborgs fästning. Foto: Försvarsmakten/Ronnie Hammar

Personalen som deltar på HKH Victorias bröllop i helgen är uppdelad mellan ett 60- tal anställda soldater ur 313 skvadronen, ett 20-tal officerare och mer än 120 personer från Nationella skyddsstyrkorna i Örebro och Värmland.

Uppdraget på bröllopet är, förutom att stå i den så kallade häcken utmed kortegen, att bilda en Fanborg vid slottet. Fanborg är en organiserad styrka som håller fanor (handhållna flaggor) från förband och regementen  från idag och igår (nedlagda förband).  

K3 och dess personal ansvarar alltså för;
Livregementets husarers standar, Fallskärmsjägarskolans fana, och de numera nerlagda förbanden; Göta Signalregementes fana (S2), Livregementets Granadjärers fana (I3) och Kungliga Värmlands regementets fana (I2) i Fanborgen.

Soldaterna i 313 skvadronen är idag en del av Sveriges beredskapsförband. Man kan alltså snabbt stötta Sverige vid olika slags kriser - nationellt som internationellt.