Ystads hamn befriad

Efter fredagens strider utanför Ystad kunde den mekaniserade bataljonen från Skaraborgs regemente, P 4, fortsätta sin framgångsrika framfart. Strax efter tolv, natten mot söndag i skydd av mörker och tät dimma startade anfallet in i Ystads hamnområde.

Med stridsvagn 122 som understöd i täten gick den mekaniserade bataljonen från Skaraborgs regemente in i Ystads hamn under natten mot söndag. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ingenjörsoldaterna röjer här en minering vid en av infarterna.
Ingenjörsoldaterna röjer här en minering vid en av infarterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Snabbt, systematiskt och i skydd av mörker och dimma tog soldaterna tillbaka Ystads hamn från kriminella grupper.
Snabbt, systematiskt och i skydd av mörker och dimma tog soldaterna tillbaka Ystads hamn från kriminella grupper. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ingenjörsoldaterna röjer här en minering vid en av infarterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Snabbt, systematiskt och i skydd av mörker och dimma tog soldaterna tillbaka Ystads hamn från kriminella grupper. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I övningens scenario har underrättelser från egna spaningsgrupper och underrättelsebataljonen ur Livregementets husarer tydligt visat att det förekom omfattande kriminell verksamhet i hamnen. Det rörde sig bland annat om illegal handel med vapen och droger samt även tillverkning av bomber.

Minröjning

Den mekaniserade bataljonen från Skaraborgs regemente som i övningen är förstärkt med ett skyttekompani från Norrbottens regemente gjorde inbrytning i hamnområdet under söndagens inledande timmar. De två vägarna in till området var minerade så bataljonsledningen fick direkt tillkalla stöd från ingenjörsoldaterna ur Göta ingenjörregemente. När mineringen var röjd kunde bataljonen gå i det dimhöljda området med skyttetrupp understödda av stridsvagnar.
– Att anfalla nattetid har många fördelar. Motståndarna har oftast inte lika god beredskap som på dagtid. Mörker och som i det här fallet dimma ger ju ett visst skydd, berättar major Jonas Nilsson, ställföreträdande övningsledare för Ystadsmomenten.

Utmanande uppgift

Det scenario som är uppbyggt för hamnmomentet i Ystad är mycket noggrant förberett för att det ska bli utmanande uppgifter för de anfallande förbanden. De som planerat övningen har skapat ett sammanhang där bataljonsledningen verkligen ska få tänka till.
– Det ska inte bara gå att storma in hur som helst. Att området är bebyggt och att det bor människor alldeles i närheten innebär verkligen att man måste planera genomföra insatsen med hög precision och kontroll. Gör man rätt så lyckas man, gör man fel så kan det gå illa, fortsätter Jonas Nilsson.

Uppdraget att slå till mot ett antal viktiga byggnader lyckades mycket bra. Vid femtiden på söndagsmorgonen var hamnen säkrad och återlämnad till det fiktiva landets militära förband. Dessutom var tre av de mest eftersökta kriminella ledarna omhändertagna.