Stridsgruppen börjar ta form

Nu övar Sveriges sista värnpliktiga tillsammans med de kamrater som ska fortsätta som anställda soldater i Nordic Battlegroup, NBG. Vårens stora övningar med omkring 4500 deltagare genomförs i Skåne och Blekinge och omfattar de flesta funktionerna inom NBG.

– Jag har förstått vilken stor nytta Försvarsmakten gör så jag vill också vara med och göra en insats, säger gruppchefen Jonatan Norrman. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
– NBG var målet redan när jag sökte till värnplikten, säger sjukvårdaren Johannes Broqvist, till vänster på bilden.
– NBG var målet redan när jag sökte till värnplikten, säger sjukvårdaren Johannes Broqvist, till vänster på bilden. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
– Det roligaste är utspisningen, då får man uppskattning för sitt jobb, säger kocken Camilla Larsson.
– Det roligaste är utspisningen, då får man uppskattning för sitt jobb, säger kocken Camilla Larsson. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
Leverans av materiel och förnödenheter från luften är en av de metoder som kan användas för att försörja enheterna i NBG .
Leverans av materiel och förnödenheter från luften är en av de metoder som kan användas för att försörja enheterna i NBG . Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– NBG var målet redan när jag sökte till värnplikten, säger sjukvårdaren Johannes Broqvist, till vänster på bilden. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
– Det roligaste är utspisningen, då får man uppskattning för sitt jobb, säger kocken Camilla Larsson. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
Leverans av materiel och förnödenheter från luften är en av de metoder som kan användas för att försörja enheterna i NBG . Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Många lärdomar från förra gången Sverige hade ansvaret för den nordiska stridsgruppen, NBG 2008, gör att övningarna innehåller en hel del nya arbetssätt. Bland annat ökad samverkan mellan armén och flygvapnet.

Vid flygplatsen i Ljungbyhed har logistikbataljonen grupperat. Härifrån försörjer man hela insatsområdet med alla tänkbara förnödenheter. Camilla Larsson är värnpliktig kock i trossplutonen. De serverar måltider till hela logistikbataljonen, ungefär 700 portioner vid varje måltidstillfälle.
– Det jobbigaste är att vi alltid måste vakna först och komma i säng sist. Det roligaste är utspisningen när man får uppskattning för sitt jobb och att man får lära känna alla soldater, säger Camilla.

Allt från toalettpapper till ammunition distribueras ut till enheterna, antingen på lastbil eller med taktiskt transportflyg i samverkan med flygvapnets EAW, Expeditionary Air Wing, som också är grupperad på Ljungbyheds flygplats.

Vill göra en insats

Insatsbataljonen, eller Core Battalion som den heter, är kärnan i den nordiska stridsgruppen. Den har tränat i Revinge, Ravlunda och Ystad. Genom att öva i områden där civila bor och arbetar får soldaterna viktiga erfarenheter av de speciella krav som ställs. Bland annat ska samarbetet med civilbefolkningen fungera på ett bra sätt. Det är en förutsättning för en lyckad insats. Jonatan Norrman är gruppchef för en pansarvärnsrobotgrupp.
– Jag har sökt NBG för att jag förstått vilken stor nytta Försvarsmakten gör i Afghanistan. Jag vill vara med och hjälpa andra i en liknande uppgift. Att ha fått chansen att lära mig ledarskap under hög stress är nog det jag uppskattar mest i min militära utbildning, berättar han.

Merit för framtiden

NBG:s fältsjukhus är grupperat vid övningens strategiska flygplats i Kallinge i Blekinge. Med sina 12 intensivvårdsplatser, 50 vårdplatser, kirurger, sjuksystrar och sjukvårdare kan man vid en skarp insats ta emot patienter för kvalificerade operationer och intensivvård. Johannes Broqvist är sjukvårdare och berättar om verksamheten.
– NBG var målet redan när jag sökte till värnplikten. Jag vill ha en karriär inom civil akutsjukvård och det här är en bra merit när man söker utbildning till sjuksköterska. Jag trivs jättebra för jag får jobba med det jag är intresserad av. Det enda jag inte gillar är att sätta upp tälten, det är riktigt jobbigt, säger Johannes Broqvist.

I januari 2011 ska Nordic Battlegroup vara redo för sin uppgift, att stå i beredskap som en resurs för EU:s krishanteringsförmåga. Till dess återstår många svettiga övningsdygn för att stridsgruppen ska fungera optimalt.