Soldat i försvaret – något för dig?

Har du det som krävs? frågade Försvarsmakten. Några av Ystadsborna passade på att svara när rekryteringspersonal fanns på Stortorget. Försvarsmakten har en stor övning i området och passade på att vara på plats för allmänheten och svara på frågor.

Lina och Robin gick upp i ledningen i tävlingen vid testet. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Sonia Gran tyckte det var extra roligt att se lite töser i Försvarsmakten
Sonia Gran tyckte det var extra roligt att se lite töser i Försvarsmakten Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Håkan Wirén, hemvärnssoldat i ett insatskompani, pratade utbildningsmöjligheter med Mattias Andersson.
Håkan Wirén, hemvärnssoldat i ett insatskompani, pratade utbildningsmöjligheter med Mattias Andersson. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Sonia Gran tyckte det var extra roligt att se lite töser i Försvarsmakten Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Håkan Wirén, hemvärnssoldat i ett insatskompani, pratade utbildningsmöjligheter med Mattias Andersson. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Stora vita bokstäver på en svart container ställer frågan – Har du det som krävs? Frågan syftar på de krav som ställs på dem som söker till Försvarsmakten. Kraven varierar naturligtvis efter vilken befattning man vill söka. Nu i sommar när värnpliktsutbildningen upphör kommer det bli aktuellt att få ungdomar att välja frivillig grundläggande militär utbildning.

Försvarsmakten på torget

På lördagsförmiddagen fanns personal på plats mitt inne i Ystad. Här kunde man få veta mer om vad Försvarsmakten gör idag och vilka utbildningar det finns för dem som vill vara med. Inne i rekryteringscontainern fanns också möjlighet att göra onlinetester som fokuserar på den mentala och den analytiska förmågan

Robin Johansson var tidigare varit intresserad av utbildning i Försvarsmakten men kände att värnpliktstiden var för lång. Han tyckte att den grundläggande militära utbildningen som genomförs i tre månader låter mer lagom.
– Jag kände inte att jag ville vara ifrån min tjej så länge, berättade han. Men det här kanske kan vara något. Nu kan man ju tänka sig att vara borta i tre månader för att känna efter om yrket kan vara något för mig.

Sonia Gran, Ystadsbo, tyckte det var kul att se militären i stan. Hennes barnbarn gjorde värnplikten i marinen och var placerad i Göteborg.
– Han var så glad när han fick möjlighet att göra värnplikten. Samtidigt var han lite orolig för sin plats vid universitetet i Lund. Men det löste sig med att han blev garanterad en plats nästa år, när värnplikten var genomförd, sa hon med ett leende.

Även Lina Svensson, Robin Johanssons flickvän, tyckte att det lät intressant att många befattningar riktar sig till alla, tjej som kille. Varför inte hundförare?
– Det här får vi gå hem och fundera vidare på, avslutade de.