Slaget om Åhus

– Det är jättespännande, säger Nils Palm, som står bredvid morfar och tittar på när insatssoldater från hemvärnet smyger längs en järnvägsbank. På håll hörs muller från stridsvagnar i övningens internationella styrka. De ska befria hamnen i Åhus från en milisgrupp, den som spelas av hemvärnets soldater.

Stridsvagnar från P 7 intar Åhus hamn. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Bengt Lindqvist hade tagit med barnbarnet Nils Palm för att titta på övningen.
Bengt Lindqvist hade tagit med barnbarnet Nils Palm för att titta på övningen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
"Fighting face" på en soldat i P 7:s mekaniserade bataljon.
"Fighting face" på en soldat i P 7:s mekaniserade bataljon. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Anders Fastesson från Norra Hallands hemvärnsbataljon agerade motståndare under övningsmomentet i Åhus.
Anders Fastesson från Norra Hallands hemvärnsbataljon agerade motståndare under övningsmomentet i Åhus. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Bengt Lindqvist hade tagit med barnbarnet Nils Palm för att titta på övningen. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
"Fighting face" på en soldat i P 7:s mekaniserade bataljon. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Anders Fastesson från Norra Hallands hemvärnsbataljon agerade motståndare under övningsmomentet i Åhus. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

Det är en dimmig morgon. Luften känns sval efter de senaste dagarnas värme. En och annan morgonpigg person är ute på promenad. Så bryts tystnaden av ljudet från tunga stridsvagnar och stridsfordon. Den som befinner sig nära kan känna hur marken vibrerar när de närmar sig. Vid frukostbordet i husen intill är det nog en och annan som sätter kaffet i halsen när de tittar ut på sin annars så lugna gata och ser vad som passerar.

I nästa gathörn stannar vagnarna och väntar på order. Eldrören rör sig långsamt fram och åter när de spejar av skogspartiet framför. Än vet de inte att det ligger soldater från motståndarsidan och kikar på dem eller att marken är minerad.

Hamnen ska befrias

Övningens internationella bataljon rör sig långsamt in mot hamnen längs tre olika vägar för att motståndaren inte ska ha någon möjlighet att komma undan.

Nere i hamnen tvingas en båt med milismän och civila att komma iland. Milismännen tas omhand av plutonen och tillkallad militärpolis. De civila, som spelas av figuranter, berättar att de hållits som gisslan. De mår dåligt efter att ha fått något att dricka av milismännen. Beskedet leder till att experter på kemiska stridsmedel tillkallas eftersom man misstänker att drycken var förgiftad.

Linus Rindberg, pansarskyttesoldat vid Södra skånska regementet P 7, och hans kollegor smyger fram längs ett staket.
– Det är roligt att vara med i en så här stor övning och att se alla kompanierna öva tillsammans, säger han.

Hemvärnsbataljon som motståndare

På håll hörs ljudet från intensiv eldstrid när resten av styrkan rycker fram. Genom skogspartiet som skiljer hamnen från villaområdet intill går framryckningen långsamt. Det gäller att ta sig förbi såväl mineringar som barrikader.

Framåt eftermiddagen har den internationella styrkan tagit full kontroll över hamnområdet och milisstyrkan ger upp. Anders Fastesson tillhör Norra Hallands hemvärnsbataljon, som ingår i övningens milisgrupp.
– Vår uppgift var att fördröja bataljonen och det har gått bra. Det är roligt att vara med på en sån här övning och kunna visa att hemvärnet idag har mycket moderna förband, säger han och konstaterar nöjt att hemvärnets styrkor har bjudit på hårt motstånd för den anfallande bataljonen.
 
Över hamnen lägger sig lugnet när deltagarna i övningen plockar ihop sin materiel och kör bort fordonen. De åskådare som kommit för att titta på övningen vandrar bort mot centrum och den välkända glasskiosken.