Sista inrycket på Amfibieregementet

Vädret visade sig från sin bästa sida, denna lite historiska dag den tredje maj, då 230 blivande amfibiesoldater klev innanför grindarna på Amfibieregementet.

De blivande soldaterna på väg från förrådet. Foto: Kristina Swaan/Amf 1/Försvarsmakten
De blivande soldaterna på väg från förrådet.
De blivande soldaterna på väg från förrådet. Foto: Kristina Swaan/Amf 1/Försvarsmakten
Media var med under inrycket och intervjuade de blivande soldaterna.
Media var med under inrycket och intervjuade de blivande soldaterna. Foto: Kristina Swaan/Amf 1/Försvarsmakten
De blivande soldaterna på väg från förrådet. Foto: Kristina Swaan/Amf 1/Försvarsmakten
Media var med under inrycket och intervjuade de blivande soldaterna. Foto: Kristina Swaan/Amf 1/Försvarsmakten

Den här kullen värnpliktiga är de sista som rycker in enligt nuvarande pliktlag. Från den första juli i år då pliktlagen läggs i träda under fredstid, kan killarna och tjejerna välja om de vill fullfölja sin utbildning eller hoppa av. Från den första juli kommer soldaterna att benämnas rekryter. Media var med under denna dag och följde de inryckande. På frågan hur de blivande soldaterna såg på frivilligheten, svarade de i mun på varandra:
– Självklart kommer vi att fullfölja hela utbildningen, annars är det väl ingen ide att komma hit.

Förberedda med informationshelg

Det var inte första gången som huvuddelen av de blivande soldaterna var på Amf 1 och Berga. Tidigare under året genomförde förbandet en frivillig informationshelg, som merparten valde att komma till. Helgen syftade till att informera om den kommande värnplikten, träffa befäl, få ut kängorna och inte minst få stöd med träningsprogram inför värnplikten.

”Hur mycket grejor som helst”

Inryckningsdagen inleddes med inskrivning. Sedan traskade de nyinryckta bort till förrådet och hämtade ut sin militära utrustning.
– Det är hur mycket grejor som helst, men vi behöver nog allt. Jag ser verkligen fram emot att få göra lumpen, jag har flera kompisar som ligger inne på Amf 1 och de trivs jättebra så jag hoppas att jag får det lika bra, sa en blivande amfibiesoldat och stapplade i väg mot kasernen med sin utrustning.