Olof hjälper till på afghanskt sjukhus

Läkare från det svenska Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-e-Sharif har till uppgift att stödja det afghanska sjukhuset vid camp Mike Spann. Det drivs med hjälp och stöd från den amerikanska flottan, (U.S. NAVY).– Min uppgift är att fungera som mentor och bollplank till de afghanska läkarna, säger Olof Nielsen, läkare från det svenska PRT:t.

Olof Nielsen, i mitten på bilden, har till uppgift att hjälp och stödja det afghanska sjukhuset vid camp Mike Spann. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson
Sjukhuset drivs av den amerikanska flottan och har därför bra sjukvårdsutrustning.
Sjukhuset drivs av den amerikanska flottan och har därför bra sjukvårdsutrustning. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson
En afghansk soldat med ett komplicerat benbrott.
En afghansk soldat med ett komplicerat benbrott. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson
Sjukhuset drivs av den amerikanska flottan och har därför bra sjukvårdsutrustning. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson
En afghansk soldat med ett komplicerat benbrott. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson

Sjukhuset kan jämföras med ett liknande någonstans i en mellanstor stad i Sverige och beläget på den afghanska och amerikanska campen Mike Spann, tolv kilometer utanför Mazar-e-Sharif. Det är i huvudsak till för den afghanska armén och deras anhöriga med ett upptagningsområde på cirka 22 000 personer. En gång i veckan, normalt måndagar, åker Olof till sjukhuset tillsammans med en amerikansk transport för att tjänstgöra.

Efter en förfrågan från den amerikanska flottan startade arbetet upp i början av året och kommer att fortgå framöver.
– I dagsläget fungerar jag och en norsk läkare som mentorer till de afghanska läkarna. Vi mentorerar som det heter en dag var i veckan. Det kan ibland kännas lite ovant eftersom man inte har sina egna patienter utan följer med vid ronder och sitter med på mottagningen, säger Olof Nielsen. Men samtidigt är det väldigt stimulerande och jätteroligt att hjälpa till på det här sättet.

Enligt Olof Nielsen, som är allmänläkare i Sverige, är de afghanska doktorerna mycket duktiga på att behandla och medicinera de vanliga inhemska åkommorna. Men ibland dyker det upp andra sjukdomar och då har vi västerländska läkare mera att ge och lära.