MP − mitt i prick

Svenska militärpolisen anordnade förra söndagen skyttetävling för sina kollegor från Danmark, Tjeckien och Irland. Det var både lag- och individuell tävling med både automatkarbin och pistol.

Pistolskytte med två av de svenska militärpoliserna och två av de tjeckiska. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det svenska förbandet i Kosovo använder automatkarbinen Ak5c.
Det svenska förbandet i Kosovo använder automatkarbinen Ak5c. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Daniel som är chef för den svenska militärpolisen kontrollerar poäng.
Daniel som är chef för den svenska militärpolisen kontrollerar poäng. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Ett delmoment i lagtävlingen gick ut på att träffa vattenflaskor.
Ett delmoment i lagtävlingen gick ut på att träffa vattenflaskor. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det svenska förbandet i Kosovo använder automatkarbinen Ak5c. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Daniel som är chef för den svenska militärpolisen kontrollerar poäng. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Ett delmoment i lagtävlingen gick ut på att träffa vattenflaskor. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Det blåste ordentligt på Camp Victorias skjutbana Razorback förra söndagen. Men det hindrade inte skjuttävlingen mellan militärpoliser från fyra länder att bli både välskjuten och trevligt arrangerad. De fyra lagen gjorde först upp i en lagtävling i fyra moment. Den allra första delen bestod i att skjuta fem skott med automatkarbin från 100 meter, valfri skjutställning. Det andra momentet innehöll vapenväxling. De tävlande sköt, på tid, tre skott med automatkarbin och sedan tre skott med pistol från 25 meter. Det näst sista momentet bestod av fem skott med pistol från 20 meter. Den sista delen i lagtävlingen var en stafett där 15 vattenflaskor skulle skjutas ner med pistol av samtliga tre lagmedlemmar som hade sex skott var. Ett sammansatt lag av en irländare och två tjecker vann lagtävlingen.

Den individuella tävlingen hade tolv tävlande som sköt tre delmoment. Det första var skytte med automatkarbin från 100 meter. Delmoment två innebar löpning 50 meter följt av 20 armhävningar och ytterligare 50 meter löpning och efter det skytte med automatkarbin. Tidskravet för hela den övningen var en minut och 20 sekunder. Den individuella tävlingen avslutades med en form av utslagstävling med pistol som startade på fem meter. Alla som klarade kravet för träffpunkt fick sedan skjuta på 10 meter. Sedan ökades avståndet på med fem meter allteftersom och på 30 meter tog det till slut stopp även för de allra skickligaste.

Sveriges militärpolis ingår i en multinationell styrka och samarbetar ofta med militärpoliser från andra länder och det är viktigt att samlas även kring saker som inte har med tjänsten att göra.
− Vi samarbetar med tjeckerna varje dag och brukar skjutträna med danskarna i alla fall en gång i månaden. Det är viktigt att vi umgås även utanför tjänsten säger Daniel som är chef för den svenska militärpolisen.

Efter tävlingen var avklarad så fick alla provskjuta varandras vapen. Sverige skjuter med automatkarbinen Ak5c och med Pistol 88 som är Försvarsmaktens namn för den österrikiska pistolen Glock 17.