Miljöhänsyn – naturligtvis

Den militära övningen i Skåne är inne på sin sjätte dag. På torsdagen övade man strid vid det gamla sockerbruket i Köpingebro. På fredagen var det dags för insatsbataljonen att påbörja sitt anfall mot Ystad.

Framryckningen fick endast ske på hårdgjord mark. Naturreservatet var i övningen minerad mark. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Alexander Gustafsson från den luftburna bataljonen vid K3 har sökt till NBG och hoppas fortsätta där efter muck.
Alexander Gustafsson från den luftburna bataljonen vid K3 har sökt till NBG och hoppas fortsätta där efter muck. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Camilla Liljekow, miljöhandläggare, ser till att allt går rätt till ur miljösynpunkt vid övningen i Sandskogen.
Camilla Liljekow, miljöhandläggare, ser till att allt går rätt till ur miljösynpunkt vid övningen i Sandskogen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Alexander Gustafsson från den luftburna bataljonen vid K3 har sökt till NBG och hoppas fortsätta där efter muck. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Camilla Liljekow, miljöhandläggare, ser till att allt går rätt till ur miljösynpunkt vid övningen i Sandskogen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

I en skogsglänta mellan Ystad och det lilla samhället Köpingebro strax utanför sitter maskeringsmålade soldater och väntar.
– Vi ska understödja ett av kompanierna i anfallet, säger Alexander Gustafsson som är värnpliktig i den luftburna bataljonen vid Livregementets husarer.

Det är fem plusgrader och mulet. Den starka vinden gör att kylan biter ordentligt i kinderna. Och det är inte bara soldaterna i den luftburna bataljonen som väntar på den anfallande insatsbataljonen som ingår i Nordic battlegroup. Lite längre bort i skogen ligger motståndarna beredda i sina eldställningar. När bataljonen kommer utbryter strid och först efter några timmar kan de fortsätta mot Ystad.

Internationellt scenario

Anfallsvägen går genom Sandskogen, på sommaren ett mycket populärt område för badgäster och turister. Nu ligger stranden öde och vågorna ser allt annat än inbjudande ut. På andra sidan landsvägen mot Ystad, bortanför sommarstugorna, går soldater längs vägen. De rör sig sakta framåt samtidigt som de spanar efter fienden.

Plötsligt smäller det.
– Sjukvårdare häråt, ropar den närmaste soldaten bakåt.
En av hans kamrater har utlöst en hemmagjord sprängladdning, så kallad Improvised Explosives Device, IED, och blivit skadad. Den är förstås inte riktig och de kriminella som lagt den där finns bara med i det skrivna scenariot för övningen.

Scenariot för hela övningen ska likna det man kan träffa på vid insatser utomlands. Just här har soldaterna fått veta att marken är minerad och att man bara får gå och köra på hårda ytor som vägar och stråk. Precis samma sak som internationella styrkor genom åren träffat på i till exempel Bosnien.

Viktigt med hänsyn till naturen

Den här delen av scenariot, med låtsade mineringar, är särskilt anpassat till området Sandskogen eftersom det finns ett naturreservat här. Därför är det viktigt att vara försiktig. Planeringen har tagit över ett år. Kommunens ekolog har deltagit i planeringsarbetet och man har även haft kontakt med bland andra markägare och Naturskyddsföreningen.

När Försvarsmakten ska öva utanför sina ordinarie övningsfält måste man söka tillstånd i god tid. Får man inget tillstånd blir det ingen övning. Miljöbalken är den lag som i grunden styr hur Försvarsmakten kan öva i skog och mark. Dessutom utfärdar Generalläkaren en rad tilläggsbestämmelser som är specifika för försvaret.

– Vi är angelägna om att visa hänsyn och att ha ett bra samarbete med kommunen och andra intressenter, säger Camilla Liljekow, miljöhandläggare på Södra skånska regementet. Och så vill vi förstås att det blir en bra övning, avslutar hon med ett leende.