Livgardets militärpoliser får beröm under JC 10

Livgardets militärpoliser har deltagit i den stora övningen i Skåne, Joint Challenge 10 (JC 10) som nu går mot sitt slut. Livgardisterna har både övat och genomfört skarp tjänst.

Militärpolisen, här Martin Vesterlund, försöker underlätta för civila som kommer i närheten av övningen genom att dirigera trafik. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Martin Vesterlund och Per Henning berättar att JC 10 inneburit en del skarp tjänst för dem, till exempel har de patrullerat på andra förband för att hålla allmän ordning och reda.
Martin Vesterlund och Per Henning berättar att JC 10 inneburit en del skarp tjänst för dem, till exempel har de patrullerat på andra förband för att hålla allmän ordning och reda. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Christer Gräsberg, hunddressör från Livgardets hundsektion, preparerar en lokal innan militärpolisens hundar ska genomföra ett sök.
Christer Gräsberg, hunddressör från Livgardets hundsektion, preparerar en lokal innan militärpolisens hundar ska genomföra ett sök. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Mats Silver, chef för livskvadrons fjärde pluton, menar att JC 10 är ett utmärkt tillfälle att få bekräftelse på om utbildningen räcker till i skarpa situationer.
Mats Silver, chef för livskvadrons fjärde pluton, menar att JC 10 är ett utmärkt tillfälle att få bekräftelse på om utbildningen räcker till i skarpa situationer. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Martin Vesterlund och Per Henning berättar att JC 10 inneburit en del skarp tjänst för dem, till exempel har de patrullerat på andra förband för att hålla allmän ordning och reda. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Christer Gräsberg, hunddressör från Livgardets hundsektion, preparerar en lokal innan militärpolisens hundar ska genomföra ett sök. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Mats Silver, chef för livskvadrons fjärde pluton, menar att JC 10 är ett utmärkt tillfälle att få bekräftelse på om utbildningen räcker till i skarpa situationer. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten

– Militärpolisen från Livgardet har under övningen både övats i övningen och genomfört skarp tjänst, till exempel genom att dirigera trafik. Vi har skött våra uppgifter på ett bra sätt och haft ett gott samarbete med den civila polisen i Skåne som stöttat och kompletterat oss, berättar kapten Mats Silver, chef för livskvadrons fjärde pluton.
Mats berättar att en övning som JC 10 är ett utmärkt tillfälle att få bekräftelse på om utbildningen fungerar och räcker till i skarpa situationer.

Under övningen har dirigeringen av trafik fått beröm för att den gått smidigt och säkert. Två av de militärpoliser från Livgardet som bland annat haft just den uppgiften är Martin Vesterlund och Per Henning.
– Vi är här för att underlätta för en mekaniserad bataljon. Vi försöker också underlätta för civila som kommer i närheten av övningen. Tidigare var det en massa folk som åkte förbi här där vi nu står. De skulle till en fotbollsmatch samtidigt som den mekaniserade bataljonen skulle framrycka. Då var det bra att vi fanns på plats för att dirigera trafik, säger Martin.
– Det är bra att samöva med andra förband under en sån här stor övning. Vi lär oss att samverka i alla led, berättar Per.

Både övning och skarp tjänst för militärpolisen

Martin och Per berättar också att övningen inneburit en del skarp tjänst för dem. De har patrullerat på andra förband för att hålla allmän ordning och reda, vilket inneburit att de nyttjat de befogenheter de kan använda som militärpoliser. En del av militärpoliserna har eskorterat personer och transporter medan andra agerat livvaktsstyrka under övningens gång.
– Vår uppgift har främst varit att undvika röra och irritation i trafiken när civila och militärer finns i samma område, så att allt gått lugnt och smidigt, säger Per.

Mats Silver berättar om ett kommande, så kallat inspel, i övningen som kommer att innebära arbete bland annat för militärpolisernas undersökningsgrupp. Mats och Christer Gräsberg från Livgardets hundsektion, där Christer arbetar som hunddressör, visar hur de förbereder en lokal i Ystad hamn. I övningen har en stridande rebellgrupp haft sitt högkvarter i en lokal i Ystads hamn. Där kommer en ingenjörsbataljon, en mekaniserad bataljon och militärpolisen att samarbeta med att utföra krigsfångtjänst, hantera civila, utföra trafiktjänst, utreda trafikolyckor, söka förlorade vapen, säkra bevisföring och utföra säkerhetstjänster.

Militärpoliserna kommer att brottsplatsundersöka, ta hjälp av sina hundar och söka efter narkotiska preparat, patroner, vapen och sprängmedel. Mats gömmer vapen på olika ställen i huset medan Christer planterar in mycket små doser av narkotiska preparat och krut. Dessa ska militärpolisen med hjälp av den känsliga hundnosen försök hitta senare under dagen.