Linus trivs med Alba

Linus Grönqvist är en av de värnpliktiga som just nu genomför sin slutövning som hundförare vid F 17:s flygbasbataljon. Vid sin sida har han schäfern Alba som kommit honom nära under värnplikten. Linus är en av många som har siktet inställt på en fortsättning som hundförare efter muck.

Samspelet mellan hundförare Linus Grönqvist och tjänstehunden Alba är A och O. De har som uppgift att patrullera och genomsöka områden så att inga obehöriga kommer in på flygbasen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Soldater ur flygterminalplutonen förbereder paletter för transport med C-130 Hercules.
Soldater ur flygterminalplutonen förbereder paletter för transport med C-130 Hercules. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Tillsyn av Helikopter 15 genomförs på den taktiska basen i en uppblåsbar hangar.
Tillsyn av Helikopter 15 genomförs på den taktiska basen i en uppblåsbar hangar. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
C-130 Hercules flyger taktiska transporter med både passagerare och materiel. Flygplanen används även för luftburen försörjning där de kan släppa fallskärmsförsedda kollin.
C-130 Hercules flyger taktiska transporter med både passagerare och materiel. Flygplanen används även för luftburen försörjning där de kan släppa fallskärmsförsedda kollin. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Soldater ur flygterminalplutonen förbereder paletter för transport med C-130 Hercules. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Tillsyn av Helikopter 15 genomförs på den taktiska basen i en uppblåsbar hangar. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
C-130 Hercules flyger taktiska transporter med både passagerare och materiel. Flygplanen används även för luftburen försörjning där de kan släppa fallskärmsförsedda kollin. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Alba är en fyra år gammal schäfertik. Det märks att Linus och Alba kommit varandra nära för när han ropar hennes namn blir hon så glad att hon springer in och ut ur den tillfälligt byggda hundkojan med munnen full av halm från bädden. Svansen viftar och hon hämtar mer halm. Han måste lugna ner henne innan vi kan fortsätta prata. Snabbt lägger hon sig på ryggen och visar att hon vill bli kliad på magen.
– Hon gillar det här, säger han samtidigt som han sätter sig ner och kliar henne.

Försvara taktisk bas

Större delen av flygbasbataljonen har under slutövningen omgrupperat till Ljungbyhed, den före detta flygflottiljen F 5. Där har de upprättat en taktisk bas för övningen.

Det är från den taktiska basen som helikopterenhetens uppdrag startar. Dessutom genomförs flygtransporter med C-130 Hercules mellan den taktiska basen och den strategiska basen som i denna övning är F 17. På andra sidan flygfältet har även större delen av logistikbataljonen från Trängregementet grupperat.

Uppgiften för flygbasjägarplutonen är bland annat att undsätta egen personal och att se till att ingen obehörig kommer in på flygbasområdet.
– Vi patrullerar och genomsöker området med hund. Hon älskar att spåra, berättar han.

Spår kan hon ta upp via ljud, doft eller syn. Ekipaget, hund och hundförare, går systematiskt igenom ett tilldelat sökområde för att inte missa något.
– Allting är roligt! Det är när hon kommit fram och hittat något som visar att hon har gjort ett bra jobb, säger Linus Grönqvist.

Brand på basen

Plötsligt kommer en av Linus plutonskamrater och informerar om att det brinner. Det är ett övningsmoment, men det ska genomföras på rätt sätt. Han tar med sig Alba och springer till uppsamlingsplatsen för sin pluton.

Vill fortsätta med Alba


Den 18:e juni muckar Linus från det militära och flygbasbataljonens sista värnpliktskull. Utlandstjänst intresserar honom och att dessutom få göra det med en nyfunnen vän efter avslutad värnplikt såg han som en intressant utmaning. I Expeditionary Air Wing, som ingår i Nordic Battlegroup, NBG, finns ett fåtal befattningar som hundförare. De befattningarna är för en del extra intressanta eftersom de får möjligheten till utlandstjänst kombinerat med ett annat stort intresse – hundar. Så kände Linus Grönqvist och sökte till NBG, men blev dock inte antagen den här gången.
– Tyvärr kom jag inte med i NBG, det gjorde inte Alba heller. Jag tror det beror på att när hon blir ivrig så piper hon mycket, säger Linus Grönqvist.
Efter avslutad värnplikt planerar Linus att fortsätta arbeta vidare med Alba. Han får möjligheten att låna hem henne under sommaren till nästa hundförare tar över kopplet.