Utanför sjukvårdstälten står Thomas Hernes, ansvarig för sjukvårdsdelarna under JC 10.
– Avsikten är att koncentrera sjukvårdsorganisationen så att man kan få vård inom de två första kritiska timmarna, var man än befinner sig, berättar han. Platsen betjänas av cirka 20 personer och omfattar fem moderna tält som inrymmer allt som behövs för kvalificerad akutsjukvård.
Chefsläkaren under slutövningen heter Per Örtenwall. Han har ytterligare fyra läkare och sju sjuksköterskor i sin organisation. Han visar stolt runt i den moderna miljön som innehåller mycket av det senaste som finns i världen.
– Ja, utrustningen är det inget fel på, den är helt modern och tillräcklig. Här har vi exempelvis en mobil röntgenapparat som inte finns på så många sjukhus i det civila ännu. Men det viktigaste, tycker jag, är att ha ett flexibelt tänkande när det gäller utnyttjandet av vår förmåga, säger Per. Den här kirurgitroppen behövs för att kunna utföra livräddande åtgärder på de cirka åtta till tio procent som är så svårt skadade att de normalt inte överlever en transport till ett sjukhus, tillägger han.
Många intressanta uppgifter
Ett problem som försvaret har för närvarande är att kunna intressera medicinsk personal för tjänst i kronans gröna kläder, i Sverige eller på andra platser i världen. En som jobbat 20 år inom den civila sjukvården på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är Annika Törnqvist.
– Jag har nu jobbat i den militära organisationen och upplever den som både omväxlande och rolig. Jag har till exempel jobbat med att ta fram nya förmågor i den militära sjukvårdsorganisationen och varit på traumautbildning i Sydafrika. Jag kan verkligen rekommendera andra att pröva på detta, antingen på heltid eller på deltid, säger hon. En annan sak som jag tycker är bra är att det i tjänsten ingår fyra veckors tjänstgöring på ett civilt sjukhus per år för att upprätthålla kompetensen. Det jag saknar från det civila är naturligtvis patientkontakten, men annars saknar jag inget.
De flesta av tjänsterna på kirurgitroppen är kontraktsanställningar. Det innebär att man kan ha kvar sitt ordinarie jobb men tjänstgöra i försvaret när det behövs.
– Det här är en kvalificerad enhet som verkligen borde användas både i militära operationer som civila katastrofsituationer världen över. Det vore att utnyttja personal och materiel på bästa sätt, avslutar Thomas Hernes från Försvarsmedicincentrum i Göteborg.