Kungens blixtvisit på HMS Carlskrona

Kung Carl XVI Gustaf, i sällskap med chefen för insatsledningen Anders Lindström, har varit på blixtvisit ombord på HMS Carlskrona för att bilda sig en uppfattning om operation Atalanta.

Kungen på besök i Adenviken Foto: Nicklas Gustafsson Combat Camera
Kungen besökte HMS Carlskrona
Kungen besökte HMS Carlskrona Foto: Nicklas Gustafsson Combat Camera
Kungen besökte HMS Carlskrona Foto: Nicklas Gustafsson Combat Camera

Kungen, som själv har erfarenhet av livet ombord på marinens fartyg, visade stort intresse för fartyget, besättningen och dess uppgifter.

Återseende

För Kungen innebar besöket ombord på HMS Carlskrona ett återseende. Han namngav fartyget i samband sjösättningen den 28 maj 1980 och har därefter varit ombord vid ett flertal tillfällen.

– Det här är ju under andra förhållanden med tropisk värme och andra kläder och en, i alla fall för mig, ovanlig uniform och annan anpassad utrustning som inte fanns under den tid jag tillbringade ombord på marinens fartyg. Det är viktigt att Sverige bidrar med närvaro i detta område. Att vi fått förtroendet att leda de andra enheterna i EU-styrkan är något som vi skall vara stolta över, sa Kungen.

Under en intensiv dag i operationsområdet fick Kungen möjlighet att följa FHQ-stabens arbete ombord på HMS Carlskrona. Han fick också en föredragning om insatsen, av Force Commander Jan Thörnqvist. Generallöjtnant Lindström passade på att provskjuta en del av fartygets vapensystem.

Kungen hann träffa sjömän och officerare ur besättningen och sammanfattade sina intryck av dagen:

– Ett väldigt spännande, intressant och lärorikt besök.