Kontroll i ett organiserat kaos

Efter tre veckor på plats i Kosovo var det förra veckan upp till bevis för det svenska skyttekompaniet. Kompaniets färdighetsnivå, det vill säga kapacitet och utrustning, skulle inspekteras av ledningen för Stridsgrupp Center.

Svenskarna trycker undan de spelade upprorsmakarna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det hela börjar lungt. Några av de svenska soldaterna pratar lugnt och tålmodigt med de spelade krvallmakarna.
Det hela börjar lungt. Några av de svenska soldaterna pratar lugnt och tålmodigt med de spelade krvallmakarna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarna har även skyttar med IDV-vapen (icke-dödliga vapen).
Svenskarna har även skyttar med IDV-vapen (icke-dödliga vapen). Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Hjullastaren röjer undan bilvraken.
Hjullastaren röjer undan bilvraken. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Det hela börjar lungt. Några av de svenska soldaterna pratar lugnt och tålmodigt med de spelade krvallmakarna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarna har även skyttar med IDV-vapen (icke-dödliga vapen). Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Hjullastaren röjer undan bilvraken. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Skyttekompaniets färdigheter mättes i en IMF-övning, insats mot folkmassa. En och en halv pluton från skyttekompaniet och delar ut trosspluton, som var med för att stödja soldaterna med sjukvård och transporter, åkte i kolonn iväg till övningsområdet. Där spelas så småningom ett kravallscenario upp och det är upp till de svenska soldaterna, i samarbete med delar av det slovakiska förbandet, att lösa de situationer som uppstår.

Spelade kravallmakare är soldater ur det tjeckiska förbandet. De är utrustade med pinnar, vattenflaskor och grästuvor. Det hela börjar lugnt, några av spelande upprorsmakarna kommer fram till svenskarna som avgränsat ett område med concertina, en typ av taggtråd. Där står de och slänger gliringar till de svenska soldaterna som svarar med lugn och tålamod. Sedan skiftar scenerna mellan att demonstranterna sitter ner, tillsynes fredfulla, och att de går till attack mot de svenska soldaterna.

Demonstranternas aggressivitet pendlar fram och tillbaka några gånger innan det stegrar sig så att svenskarna behöver tränga undan dem. Soldaterna formerar sig runt sitt stridsfordon, Patrian, och rör sig snabbt framåt. Demonstranterna tvingas backa och trots att de försöker attackera på nytt så lyckas de inte. Ett par brända bilar ligger i vägen för soldaterna, men det är inget hinder. Först kör Patrian igenom dem och efter kommer den svenska hjullastaren för att forsla undan dem.
− I en IMF-situation är det stressat och ett organiserat kaos. Alla jobbar med alla. Men det fungerar ändå, säger Mark Bosson som är ställföreträdande skyttegruppchef.

Övningsledaren blåser av övningen och de svenska soldaterna har löst uppgiften på ett mycket bra sätt.
− Allting fungerade, från ledning till enskild soldat, säger Mark Bosson.

Det är andra gången Mark är i Kosovo. Han var även här på KS15 2007. Han tycker att mycket har ändrats sedan sist.
− Infrastrukturen och hotbilden är annorlunda. Vi på skyttekompaniet jobbar mer med samverkan med lokalbefolkningen. Det känns kul att få skriva historia här nere på Balkan, säger Mark Bosson och syftar på att han är en del av det sista svenska skyttekompaniet i Kosovo.