"Jag längtar redan till NBG:s slutövning"

I fyra veckor har NBG:s chef - Force Commander, brigadgeneralen Stefan Andersson följt de förband som deltagit i de bägge övningarna som armén och flygvapnet genomfört i Skåne. Många av förbanden och dess soldater kommer att ingå Nordic Battlegroup:–Med tanke på det jag sett så längtar jag redan till NBG:s slutövning i november när vi får öva tillsammans igen, säger han i bilen på väg hem från Skåne.

En tidig morgon blev logistikbasen utsatt för ett eldöverfall och ambulanspersonalen skyndar snabbt till sina fordon. Foto: Carl Edelhjelm/Försvarsmakten
Även en general måste öva. På väg till ett möte blev Force Commander och hans personskydd påskjutna och måste lämna sina fordon.
Även en general måste öva. På väg till ett möte blev Force Commander och hans personskydd påskjutna och måste lämna sina fordon. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Inför övningens slutstrid i Åhus samverkade Stefan Andersson med chefen för 192. MekBat, Jari Mäkelä.
Inför övningens slutstrid i Åhus samverkade Stefan Andersson med chefen för 192. MekBat, Jari Mäkelä. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Även en general måste öva. På väg till ett möte blev Force Commander och hans personskydd påskjutna och måste lämna sina fordon. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Inför övningens slutstrid i Åhus samverkade Stefan Andersson med chefen för 192. MekBat, Jari Mäkelä. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Den sista årskullen svenska värnpliktig har i många stycken imponerat på brigadgeneralen Andersson:
–Man märker tydligt att frivilligheten har slagit igenom eftersom ett av mina huvudintryck från de här veckorna är att de här tjejerna och killarna är fantastiskt positiva, välmotiverade och har en otroligt stor vilja att göra ett bra jobb.
Under övningsserien har Stefan Andersson själv också lärt sig en hel del:
–Jag har både övat tillsammans med min personskyddsgrupp och jag fick också tillfälle att flyga JAS Gripen och uppleva vilket fantastisk förmåga det är som vi kan komma att ha stor nytta av vid en eventuell insats.
I Nordic Battlegroup kommer ett antal JAS Gripen ingå liksom TP-84, Hercules och helikoptrar.
Efter sommaren uppstår de svenska NBG-förbanden ”på riktigt” (totalt handlar det om 1632 svenskar). Under hösten kommer de olika enheterna, från alla de fem länderna, öva var och en för sig innan slutövningen för hela stridsgruppen genomförs i november.
–Jag vet att våra partnerländer kommer att leverera välutbildade och professionella förband. Det har jag vetat om de svenska delarna också men övningsserien i Skåne har ytterligare stärkt min uppfattning, avslutar Stefan Andersson.