I skydd av mörkret

I skydd av mörkret och med hjälp av dykare landsteg ett 60-tal värnpliktiga soldater från Underrättelsebatajonen, Karlsborg, i Ystad under tisdagsnatten. Uppdraget var att spana mot en misstänkt grupp kriminella i staden.

Soldaterna från Underrättelsebataljonen har landstigit vid Sandskogen öster om Ystad. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldater på väg mot Sandskogen, där landstigningen kommer att ske i skydd av mörkret.
Soldater på väg mot Sandskogen, där landstigningen kommer att ske i skydd av mörkret. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldater på väg mot Sandskogen, där landstigningen kommer att ske i skydd av mörkret. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Tidigare under tisdagen gick det vita gäss på havet utanför Ystad. Framåt kvällen mojnade vinden av och vågornas höjd minskade. Detta var till allas lättnad som skulle åka båt.

Mörkret var totalt när soldaterna landsteg vid Sandskogen som ligger öster om Ystad. Tysta tog de sig i land med hjälp av dykare som under dagen har bevakat stranden så att ingen ska gå fel när gummibåtar med soldater anländer.

– Det gäller att tempoväxla inför detta moment, berättar en av de deltagande soldaterna strax innan de ska ge sig iväg. Från vilande och förberedande till att snabbt förflytta sig in i land och genomföra de olika uppdragen soldaterna har fått order om att genomföra de kommande dagarna.

Väl i land grupperar sig soldaterna så att de skyddar varandra. Efter någon timme ger de sig iväg ut på sina respektive uppdrag och platser att observera Ystad ifrån. Främst handlar det om att ge information och underrättelser till ledningen av de olika förband som befinner sig i Skåne under övningen.

Landstigningen ingår i den stora övningen som försiggår i Skåne med omnejd. Cirka 4 500 värnpliktiga från hela landet ingår. Övningen varar till och med slutet av maj.