FS19 på väg till Afghanistan

Nu är det dags för de första ur FS19 att rotera ner och ta över arbetet efter FS18. Under onsdagen packade de det sista av sina persedlar och sa hej då till sina instruktörer på Livgardet.

Ellen Lindwall och Jan Roth är laddade och glada över att de äntligen får komma iväg och lösa skyttekompaniets uppgifter i Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Gustaf Fahl är chef för FS19, den hittills största svenska kontingenten i Afghanistan.
Gustaf Fahl är chef för FS19, den hittills största svenska kontingenten i Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Ryggsäckarna är packade med persedlar och redo för avfärd mot Afghanistan.
Ryggsäckarna är packade med persedlar och redo för avfärd mot Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Gustaf Fahl är chef för FS19, den hittills största svenska kontingenten i Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Ryggsäckarna är packade med persedlar och redo för avfärd mot Afghanistan. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten

– Det känns hur bra som helst att komma iväg, det är det här vi har tränat för, säger Ellen Lindwall från Skåne. Tillsammans med Jan Roth från Arvidsjaur ingår hon i FS19:s förstärkta skyttepluton.
– Ja, nu vill vi åka ner och lösa vår uppgift: visa närvaro i olika områden, stödja civilbefolkningen, den afghanska polisen och armén, säger Jan.
Ellen och Jan berättar att deras skyttekompani tränat och bott tillsammans sedan i januari. De har tränat enskilt, i grupp med skyttekompani och skyttepluton. De känner sig väl förberedda för att åka till Afghanistan.
– Nu vill jag komma iväg och se att vingarna bär, säger Ellen.

Avfärd efter lång startsträcka

Kontingentschef för FS19 är överste Gustaf Fahl, som tillvardags är ställföreträdande chef på Norrbottens regemente I 19. Hans uppgift är att leda FS19, som är den hittills största svenska insatsen i Afghanistan med 507 personer. Jämfört med tidigare styrkor kommer FS19 att ha utökade resurser i skyttepluton, underrättelsearbete och stabsorganisation i provinskontoren i Samangan och Sar-e-Pul.
– Det känns otroligt skönt att vara helt klara för avfärd. För många av oss har hela det senaste året gått åt till förberedelser för och träning till de uppgifter vi nu ska lösa i Afghanistan, säger Gustaf.
– Vi är samtränade och väl förberedda för insatsen, men också medvetna om att vi kommer till Afghanistan i ett intensivt skede, med fredsprocess och en ökad militär närvaro i de norra delarna, med fler parter än tidigare att förhålla oss till.

Gustaf berättar vidare om att Tyskland, USA och Turkiet också kommer att finnas i det svensk-finska ansvarsområdet som omfattar de fyra provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Sammanfattningsvis är afghanistanstyrkans uppgifter att bygga vidare och utveckla samarbetet med den afghanska polisen och militären, utveckla samarbetet med de nya parterna Tyskland, USA och Turkiet i det norra provinsområdet. Men också sträva efter stabilitet och långsiktig närvaro i det svensk-finska området, sträva efter ett bättre internationellt militärt säkerhetsskapande arbete och utvecklingssatsningar. De ska också stödja parlamentsvalet som hålls i september.

Sveriges gröna sommarvärme

– Personligen tycker jag att det är roligt att vi hann känna på lite svensk sommarvärme med 25 grader, avslöjar Gustaf. Det är glädjande att få se lite av den gröna svenska sommaren innan vi kommer ner till sanden och den 40-gradiga värmen i Afghanistan.
– Jag tror inte att vi helt kan förbereda oss på den hetta som finns i Afghanistan, säger Ellen.
– Vi har verktygen, fyller Jan i, men det är som med kyla, man måste lära sig att läsa av kroppen och ta hand om sig. Det sista jag gjorde hemma i Arvidsjaur var att slänga en snöboll!