Framtidens soldat

Stefan Eriksson är hett eftertraktad inom Försvarsmakten. Han är ung och positiv till en framtid inom det militära. Han har en förnuftig syn på vad hans roll innebär, både för funktionen och för honom som person. I och med det nya anställningsavtalet ges nu även chansen att få behålla honom som anställd soldat i många år framåt.

Stefan Eriksson vill fortsätta i Försvarsmakten efter muck. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Chefen för Nordic Battlegroup, Stefan Andersson, får en pratstund med Stefan Eriksson, kommande soldat i Nordic Battlegroup.
Chefen för Nordic Battlegroup, Stefan Andersson, får en pratstund med Stefan Eriksson, kommande soldat i Nordic Battlegroup. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Stefan Eriksson från Göta ingenjörregemente bearbetar kartunderlag under övningen Joint Challenge 10.
Stefan Eriksson från Göta ingenjörregemente bearbetar kartunderlag under övningen Joint Challenge 10. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Chefen för Nordic Battlegroup, Stefan Andersson, får en pratstund med Stefan Eriksson, kommande soldat i Nordic Battlegroup. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Stefan Eriksson från Göta ingenjörregemente bearbetar kartunderlag under övningen Joint Challenge 10. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Stefan kommer snart, likt sina värnpliktskompisar, att mucka vilket denna gång blir ett historiskt ögonblick i och med att värnplikten nu blir vilande. Skillnaden mellan Stefan och en del av hans kompisar, är att han i juli återigen sätter på sig sin uniform, men då med ett märke som visar att han kommer ingå i EU:s snabbinsatssstyrka, Nordic Battlegroup, NBG.

Att fortsätta inom Försvarsmakten var ett enkelt beslut säger han.
– Tio månader räcker inte till för att utbilda sig fullt ut som operatör i Geosupportgruppen, därför blir det intressant att få fortsätta denna utvecklingsresa till hösten. Att dessutom få med sig erfarenhet och kompetens i det framtida livet skapar bra förutsättningar för mig själv.

Geosupportgruppen där Stefan arbetar har som uppgift att inhämta, bearbeta och ta fram geografisk information för att underlätta arbetet för dem som planerar insatser inom olika geografiska områden. Informationen kan bland annat ges i form av utskriven karta med tillhörande information eller helt digitalt.

Stöd från familjen

Familjen - mamma, pappa och storebrorsan - stöttar Stefan till hundra procent med att delta i NBG. Och trots att hans kompisar har tyckt att det är tråkigt när han varit borta under veckorna sitter de engagerat och lyssnar när han berättar, ibland i flera timmar, om vad han varit med om. Stefan har ingen lust att fortsätta bo på logement så han har bestämt sig för att flytta från Oskarshamn till Eksjö under tiden som han kommer att ingå i NBG.

Stefan kommer försöka få kompisarna att söka till den grundläggande militära utbildningen som införs nästa år.
– Skulle fler göra värnplikten så tror jag att vi skulle få ett annat förhållningssätt i samhället, menar Stefan. Där får man lära sig att lösa tilldelad uppgift, utan tjafs, och det finns alltid ett syfte med det man gör. Ibland är det upp till mig själv och ibland är det upp till gruppen att tillsammans lösa en uppgift. Om jag exempelvis inte ser till att diska ”snuskburken” direkt efter maten blir den inte så fräsch nästa gång jag ska använda den. Resultatet är att man lär sig ta ansvar både för sig själv och för andra.

Alla borde få chans att prova värnplikt

Om du skulle få fatta ett beslut inom Försvarsmakten, vad skulle det vara?
– Att alla tjejer och killar ska få möjligheten att genomföra värnplikt, säger han efter stunds funderande. Tänk om alla får den chansen som jag fått, att få möjlighet att växa så mycket som människa som jag gjort.

Det kommande systemet, att istället för värnplikt anställa soldater, tror Stefan kan bli bra. Men för att få en bra bredd på människor med olika intressen och kompetenser, en mångfald, bör det finnas en mönstringsplikt för alla, tjej som kille, menar han.

Stefan hade sökt till NBG i vilket fall som helst men vill ändå framhålla den kvalificerade utbildningen och de otroligt bra befälen som utbildat, stöttat och uppmuntrat honom under året.
– De har varit kalasbra! Att kapten Karlsson precis varit i Afghanistan och har med sig erfarenheter därifrån gör att min utbildning och praktiska övningar blir så realistiska det bara går, vilket i sin tur bidrar till ökat intresse från mig. Jag kunde inte haft en bättre chef!

Vidare säger Stefan att allt han lärt sig under värnpliktstiden kommer han att ha nytta av i livet. Och många av kompisarna kommer att bli vänner för livet.

Finns det då inget som Stefan tycker är negativt från året som gått?
– Nja, det ska väl vara fredagsstädningen då, avslutar Stefan med ett litet leende.