För insats i alla miljöer

För mindre än en månad sedan besteg samtliga soldater i Arméns jägarbataljon Kebnekaises sydtopp, 2104 meter över havet. Nu deltar bataljonen i slutövningen Joint Challenge i Skåne. Från norr till söder, från extrem kyla till högsommarvärme, bataljonen från Arvidsjaur har kapacitet att verka i dessa vitt skilda miljöer.

Tobias Backman, jägarsoldat på spaningsplutonen har ögonen på motståndarna från sin observationsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Att genomföra insats i Skåne innebär nya förutsättningar och intryck för de norrbottniska jägarsoldaterna.
Att genomföra insats i Skåne innebär nya förutsättningar och intryck för de norrbottniska jägarsoldaterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Henrik Boltenstål har funderingar på att fortsätta i Försvarsmakten.
Henrik Boltenstål har funderingar på att fortsätta i Försvarsmakten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under fredagseftermiddagen besöktes Arméns jägarbataljon av arméinspektören, general Berndt Grundevik. Här får han en kort redogörelse av löjtnant Lisa Lanevik på skvadronens ledningsplats.
Under fredagseftermiddagen besöktes Arméns jägarbataljon av arméinspektören, general Berndt Grundevik. Här får han en kort redogörelse av löjtnant Lisa Lanevik på skvadronens ledningsplats. Foto: Försvarsmakten
Att genomföra insats i Skåne innebär nya förutsättningar och intryck för de norrbottniska jägarsoldaterna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Henrik Boltenstål har funderingar på att fortsätta i Försvarsmakten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under fredagseftermiddagen besöktes Arméns jägarbataljon av arméinspektören, general Berndt Grundevik. Här får han en kort redogörelse av löjtnant Lisa Lanevik på skvadronens ledningsplats. Foto: Försvarsmakten

Arméns jägarbataljon deltar i Joint Challenge med en sammansatt jägarskvadron samt ett ledningslag ur bataljonsstaben. Styrkan anlände i måndags eftermiddag till Kristianstad och åkte därefter till Kabusa övningsfält utanför Ystad för att förbereda de första momenten. Under onsdagen löste skvadronen stridsinsatser i första hand som motståndare för den anfallande mekaniserade bataljonen, men även för att utveckla egen taktik och stridsteknik.

Agerar motståndare

Under torsdagen förflyttade skvadronen sig till en annan del av Skåne för att börja planera och förbereda några dagars offensiva insatser i området. Deras uppgift är att sätta andra förband i övningen under press så att de får öva på att skydda sig mot fientliga angrepp.

Detaljrik information

Under fredagen var uppgiften att samla in så mycket information som möjligt om motståndaren. Var finns de? Vad gör de? Vad har de för vapen och utrustning?
– Rapporteringen har fungerat mycket bra, spaningssoldaterna levererar in information med hög detaljrikedom. Det kommer att kunna ge skvadronchefen ett välbyggt underlag så att han kan planera stridsuppgiften på ett bra sätt, säger löjtnant Jonas Rolfsson i övningsledningen.

Henrik Boltenstål är en av signalisterna som finns på ledningsplatsen och samlar in underrättelser som sedan behandlas och bland annat ger underlag för nya spaningsuppdrag.
– Det är ganska mycket just när det kommer in rapporter från flera håll, men jag trivs. Jag kan tänka mig att fortsätta inom det militära, det känns helt klart intressant, säger Henrik.

Påminner om utlandsinsats

För jägarsoldaterna har övningen i Skåne inneburit ett rejält miljöombyte. När förbandet lämnade Arvidsjaur fanns fortfarande snö kvar och för tre veckor sedan övade de i området kring Kebnekaise.
– Ja visst blev det snabba kast, men det ger ju också mycket. Bland annat har vi fått veta att vattnet i vattendragen är otjänligt. Till skillnad från fjällmiljön vi agerat i tidigare innebär det att vi får bära med oss allt vatten själva, berättar Tobias Backman på spaningsplutonen. Det påminner ju faktiskt också om en insats utomlands där det sällan går att dricka vattnet, avslutar han.