Finalen är igång

På måndagen inleddes finalen på vårens övningsserie. Det är också den sista stora övningen med värnpliktiga soldater innan pliktsystemet övergår till frivillighet i sommar. I tio dagar ska kunskaperna sättas på prov under övningen Joint Challenge.

Nu är finalen igång, den sista övningen med värnpliktiga har startat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Övningsserien har känts som en helhet ända sedan i januari. Det var först nu när jag var hemma på ledighet som jag kände att det är det här som är den riktiga slutspurten så det ska bli spännande att få vara med om det här, sa Robert Heiersson, sambands
– Övningsserien har känts som en helhet ända sedan i januari. Det var först nu när jag var hemma på ledighet som jag kände att det är det här som är den riktiga slutspurten så det ska bli spännande att få vara med om det här, sa Robert Heiersson, sambands Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ett av de deltagande förbanden som rullade ut från regementsområdet på Revingehed under måndagen var Ledningsregementet.
Ett av de deltagande förbanden som rullade ut från regementsområdet på Revingehed under måndagen var Ledningsregementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Övningsserien har känts som en helhet ända sedan i januari. Det var först nu när jag var hemma på ledighet som jag kände att det är det här som är den riktiga slutspurten så det ska bli spännande att få vara med om det här, sa Robert Heiersson, sambands Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Ett av de deltagande förbanden som rullade ut från regementsområdet på Revingehed under måndagen var Ledningsregementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I övningen deltar omkring 4500 personer från både armén och flygvapnet. Målet med övningen är att deltagarna ska öva längs hela konfliktskalan, från fred till krig.

Scenariot i övningen liknar det som svensk personal träffar på i internationell tjänst. I det fiktiva landet är läget spänt, krigsherrar och olika kriminella grupper härjar. Biståndsorganisationer har blivit utsatta för attacker och har därför inte möjlighet att ge civilbefolkningen den hjälp som behövs. Infrastrukturen är till stora delar raserad och befolkningen saknar nästan helt färskvatten, el och värme.

De deltagande förbanden ska i olika moment öva hur man går in i ett sådant område och skapar stabilitet och förutsättningar. Dels för att biståndsorganisationer ska kunna komma tillbaka, dels för att den lokala regeringen ska kunna påbörja återuppbyggnaden av samhället.

Momenten i övningen är till stora delar hämtade från verkligheten. Bataljoner kommer att öva på att skaffa sig kontroll över ett visst geografiskt område, olika funktioner ska öva på sina specialinriktningar, exempelvis minröjning, inhämtning av underrättelser och att skydda sig mot kemiska och biologiska stridsmedel.

Alla kommer att öva på strid, både i mindre och större enheter samt med och utan understöd av flyg och andra enheter.

Joint Challenge genomförs 17-27 maj i Skåne och Blekinge.