EU:s utrikesminister besökte Eunavfors flaggskepp

– Piratverksamhet är en av vår tids stora utmaningar, både för regionen och för det internationella samfundet.Uttalandet är från EU: s representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton. Hon besökte Eunavfors flaggskepp HMS Carlskrona på fredagen den 21 maj, under ett hamnbesök i Port Victoria, Seychellerna.

Operational Commander Peter Hudson presenterar fartygschefen, Håkan Nilsson och Force Commander Jan Thörnqvist, för EUs utrikesminister Catherine Ashton. Foto: Carl Sjöstrrand/Försvarsmakten
Fänrik Paula Banck berättar för EU-representanten Catherine Ashton om fartygets SLC (stridsledningscentral).
Fänrik Paula Banck berättar för EU-representanten Catherine Ashton om fartygets SLC (stridsledningscentral). Foto: Carl Sjöstrrand/Försvarsmakten
Fänrik Paula Banck berättar för EU-representanten Catherine Ashton om fartygets SLC (stridsledningscentral). Foto: Carl Sjöstrrand/Försvarsmakten

Under veckan som gick gjorde Catherine Ashton en afrikansk turné; Kenya, Tanzania och Seychellerna, för att träffa politiska ledare och företrädare för det civila samhället i dessa länder. Hon är särskilt inriktad på länderna i regionen som berörs av piratverksamheten i Indiska Oceanen, och att tillsammans med dem finna alternativ för effektiva och hållbara lösningar i kampen mot piraterna – kombinerat med ett stöd till landet Somalia.

Väl i Seychellerna passade Catherine Ashton också på att besöka Eunavfor Force Headquarters (FHQ), på svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona, som lägligt gjorde ett hamnbesök i Port Victoria på Seychellerna denna vecka. Ashton välkomnades ombord av Eunavfors Operational Commander Peter Hudson och Force Commander Jan Thörnqvist. I samband med ett kort möte och en lunch fick Catherine Ashton information om läget i operation Atalanta och en tur på fartyget där hon visade särskilt intresse för FHQ Maritime Operations Centre.

– Jag är glad över att vara ombord på det svenska flaggskeppet, sade Catherine Ashton, och tillade att hon var mycket nöjd med mötet och inte minst det fantastiska bemötandet ombord HMS Carlskrona.

Hon uttryckte också sin tillfredsställelse över de insatser som görs i Eunavfor, särskilt med tanke på de begränsade tillgångarna i förhållande till det vidsträckta operationsområdet:

– Jag tycker att operation Atalanta går utmärkt bra nu!