EU-parlamentarikern Cecilia Wikström besökte Camp Victoria

Under fyra dagar besökte EU-parlamentarikern Cecilia Wikström den svenska kontingenten i Kosovo. Syftet med hennes besök var att visa sitt stöd för truppen och få en bild av hur det är i utlandsstyrkan.− Jag ska ytterst berätta det för skattebetalarna. Det är viktigt att svenskarna vet vad ni gör, sa hon efter besöket.

Cecilia Wikström som sitter i EU-parlamentet sedan 2009 besökte under fyra dagar den svenska kontingenten i Kosovo. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Cecilia Wikström i samtal med en av soldaterna.
Cecilia Wikström i samtal med en av soldaterna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Cecilia Wikströms vistelse hos det svenska förbandet innefattade också ett besök på klostret i Gracanica.
Cecilia Wikströms vistelse hos det svenska förbandet innefattade också ett besök på klostret i Gracanica. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Cecilia Wikström i samtal med en av soldaterna. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Cecilia Wikströms vistelse hos det svenska förbandet innefattade också ett besök på klostret i Gracanica. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Under sitt besök fick Cecilia Wikström se många olika delar av förbandet i Kosovo. Hon träffade soldaterna som visade upp sin utrustning och berättade om sitt arbete och hon fick följa deras verksamhet. Även sjukvårdsgruppen och EOD-gruppen (Explosive Ordnance Disposal) höll förevisningar och Cecilia fick föredragningar om arbetet förbandet gör med rådgivning till Kosovos säkerhetsstruktur.
− Jag är imponerad av sättet man gör föredragningar. Det är kort, koncist och effektivt. Här har den politiska världen lite att lära.
 
Cecilia Wikström fick också se en vidare bild av arbetet det internationella samfundet gör i Kosovo. Hon träffade KFOR:s (Kosovo Force) samarbetspartners och andra institutioner som arbetar för en bättre framtid i Kosovo. I det ingick bland annat besök hos EU:s representation och det svenska sektionskansliet med representanter från bland andra utrikesdepartementet och SIDA. Den internationella samverkan som finns mellan de olika förbanden i landet visades också upp.
− Det är väldigt intressant hur vi samverkar med andra institutioner och länder, sa Cecilia Wikström.

Cecilia Wikström bodde på Camp Victoria och firade in våren på Valborgsmässoafton tillsammans med det svenska förbandet. Hon var imponerad över hur sunt förbandet lever.
− Alla tränar mycket och jag är förvånad över att så många unga människor går och lägger sig kl. 22 om kvällarna.

Det var en positiv bild som Cecilia Wikström tog med sig från besöket.
− Det är en imponerande verksamhet och allmänheten verkar gilla KFOR och särskilt de svenska soldaterna. Cecilia Wikström tog också intryck av de enskilda soldater hon mött under de fyra dagarna.
− Alla är väldigt seriösa i det de gör. Soldaterna har intresserat sig för vem jag är och varför jag varit här. Jag har haft några nära samtal med en del av soldaterna och de gör verkligen det här för att de vill ge Kosovo en bättre framtid.

Även förbandschefen var mycket nöjd med besöket.
− Det är viktigt att våra folkvalda politiker tar del av Försvarsmaktens verksamhet på plats i insatsområdena då det ytterst är ett politiskt beslut som ligger till grund för våra internationella insatser, sa Lena Persson Herlitz.