En liten båge med stor betydelse

Det är ett litet märke med stort innehåll som Benjamin Edman stolt visar upp: hundförare står det på märket. Det talar om att Benjamin nu är en av sex värnpliktiga som efter en tuff utbildningskontroll visat att han förtjänar att kallas hundförare på Livgardet.

Roxy är en energisk träningskompis som garanterar att Benjamin Edman får en aktiv fritid efter lumpen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Hundinstruktör Camilla Larsson ger Christian Lalin och Benjamin Edman råd om hur de kan bli ännu bättre hundförare.
Hundinstruktör Camilla Larsson ger Christian Lalin och Benjamin Edman råd om hur de kan bli ännu bättre hundförare. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Godkänd! Benjamin Edman är en stolt hundförare.
Godkänd! Benjamin Edman är en stolt hundförare. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Hundinstruktör Camilla Larsson ger Christian Lalin och Benjamin Edman råd om hur de kan bli ännu bättre hundförare. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Godkänd! Benjamin Edman är en stolt hundförare. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Det började för nästan nio månader sedan; Benjamin Edman tog tåget från Lycksele till Stockholm för inställelse på Livskvadron. 
– Jag visste knappt vad det var jag blivit inkallad till. Sedan sökte jag och blev uttagen till hundförarutbildning, säger Benjamin.
Han parades ihop med schäfertiken Roxy, ett fyraårigt energiknippe, som älskar att jobba. Roxy är bevakningshund, vilket innebär att hon är dresserad till att bevaka skyddsobjekt, att upptäcka obehöriga inom ett område med hjälp av ljud eller doft och att spåra individer.
Förutom en gedigen hundutbildning har Benjamin fått militärpolisutbildning inom juridik, vapentjänst, sambandstjänst, sjukvård och motortjänst.

– Hundförarna är de som arbetar hårdast. De är alltid först uppe och sist i säng. När andra vilar går hundförarna ut och går med hunden, säger Viktor Radell, militärinstruktör på Livgardets hundsektion.

Tung utbildningskontroll

Utbildningskontrollen har varit en fyra dygn lång prövning med syfte att testa hur hundförarna agerar med sina hundar när de blir psykiskt och fysiskt trötta. En prövning som leder till att soldaten lär sig mycket om sig själv, sin grupp och sin hund.
– Om du som soldat klarar att föra din hund när du har lågt stridsvärde vet du att du alltid kommer att göra rätt, säger Viktor Radell.
Viktor har lagt upp soldatmomenten i utbildningskontrollen. Soldaterna har bland annat fått göra långa fältmarscher, stridshinderbana och paddla. Förutom hunden har de haft med sig 40-50 kilo packning, stridsutrustning, vapen och hundutrustning. Hundarna har fått äta sig mätta, men soldaternas ransoner har varit snålt tilltagna.
– Det har varit riktigt tungt, erkänner Benjamin Edman dagen innan han får sitt märke. Jag har klarat det, men det har varit på gränsen. Jag har märkt att jag blivit snabbare irriterad på Roxy, fast jag vet att jag inte borde. Efteråt har jag tänkt ”varför gjorde jag sådär?”.

Lön för hundgörat

Hundinstruktör Camilla Larsson har planerat hundmomenten för bevakningsekipagen. Efter den näst sista dagens spårningsövning går hon igenom hur Benjamin Edman och hans kollega Christian Lalin klarat övningen. Det är ris och ros både till soldaterna och till deras hundar.
De resterande övningarna går så bra att Benjamin och hans kamrater blir godkända. Nästa dag står de med varsin liten textilbåge i sina händer.
– Det känns bra, strålar Benjamin, som snart kommer att belönas också med en ordentlig måltid. Befälen har lovat bjuda på grillat.