De höll fokus trots vädret

Trots dimma, blåst, regn och snö har övningen Focus varit en framgångsrik övning för alla inblandade förband. För första gången har marinen och luftvärnet övat luftförsvar tillsammans mot motståndarsidans förband, som i övningen utgjordes av 172. stridsflygdivisionen från F 17.

På övningens sista dag lyfte JAS 39 Gripen igen för att utkämpa sina luftdueller med luftvärnets enheter. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Robotgruppen från luftvärnet ska just gå ombord på en korvett som ska föra dem till en ny överraskande grupperingsplats.
Robotgruppen från luftvärnet ska just gå ombord på en korvett som ska föra dem till en ny överraskande grupperingsplats. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Robotgruppen från luftvärnet ska just gå ombord på en korvett som ska föra dem till en ny överraskande grupperingsplats. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten

– Den förståelse som mina besättningar fått för luftvärnets utmaningar innebär att vi har tagit ett stort steg framåt tillsammans, säger Fredrik Palmqvist, chef för 41. korvettdivisionen. När vi och luftvärnet träffades i inledningen av övningen var uppgiften att samarbeta omöjlig, eftersom vi hade olika sambandssystem och olika metoder. Tre dygn senare kunde vi stödja luftvärnsbataljonen i strid mot luftmål.

Luftvärnets radarstationer och robotgrupper har placerats och efterhand omplacerats på olika platser på norra Gotland, för att skydda både hamnen och de egna enheterna från fientliga angrepp från flyget. Båda sidor har gjort sitt bästa för att lura motståndaren med olika sätt att använda radar och mer olika typer av störningar.
– Det har varit jätteintressant, säger Tommy Pettersson, chef för 172. stridsflygdivisionen. Det viktigaste i den här övningen har inte varit piloterna och deras stridsteknik, utan det som handlar om telekrig (förmågan att avläsa och störa varandras samband och signaler).
Divisionens personal för uppdragsstöd har fått jobba hårt med att hämta in underrättelser om motståndarsidans positioner och användning av radar och olika störmetoder, allt för att bygga upp sin egen taktik och förmåga till motåtgärder.
– Monitorerna i planet ger mig en bild av vilka luftvärnssystem som tittar på mig i sin radar, och om jag blir beskjuten av en robot, förklarar Per som är pilot. Under övningen får jag möjlighet att stämma av den bilden mot motståndarens bild och kan jämföra utfallet. Hur lyckades jag och mitt flygförband, och hur lyckades motståndarsidan, luftvärnet, när de bekämpade mitt plan? Utifrån det kan vi förbättra våra egna system och vår egen taktik ytterligare.

Nya samarbeten

Under två flygfria dagar när vädret satte stopp för flygföretagen passade förbanden på att byta erfarenheter och samarbeta på olika sätt. För att överraska motståndarsidan använde sig luftvärnet av en korvett för att kunna transportera en robotgrupp sjövägen till en ny grupperingsplats på Fårö. För robotsoldaterna blev det ett oväntat moment att stiga ombord på HMS Sundsvall med sin materiel, och sedan sättas i land av den lilla sjöbåten på Fårö.
– Detta har vi aldrig gjort förut, konstaterar korvettdivisionschef Fredrik Palmqvist. Nu vet vi att det fungerar.

Så äntligen, på övningens sista dag lättade dimman, och stridsflyget lyfte igen för att anfalla luftvärnets enheter. Inne i luftvärnets ledningscentral var läget hektiskt och operatörerna hade ett styvt jobb med att hålla koll på luftläget och ge order till de skjutande robotenheterna:
– Belys honom i riktning sex!
– Riktning fyra går ut igen!
– Ska jag engagera?
– Alfa Romeo, engagera!
Luftvärnet registrerade flera träffar på flygplanen, som i sin tur registrerade flera attacker med träff på luftvärnets enheter. Klockan sex på söndagen kapitulerade fienden, och alla deltagare kunde tacka varandra för en väl genomförd övning, med många nya lärdomar som dragits just genom att öva gemensamt med alla försvarsgrenar.