Artilleriregementet på Vårruset

Det kom en fråga från de kvinnliga soldaterna på Artilleriregementet om de kunde få springa Vårruset. – Självklart, blev svaret, enda kruxet är att vi är på övning i Skåne då. Som tur var gick tävlingen även där, närmare bestämt i Malmö.

A 9:s tjejer springer i samlad tropp. Foto: Ann-Kristina Sköld
Jenny Kuoljok blir intervjuad av Peter Siepen.
Jenny Kuoljok blir intervjuad av Peter Siepen. Foto: Ann-Kristina Sköld
Hela gänget: både de som tävlade och hejarklacken (i uniform).
Hela gänget: både de som tävlade och hejarklacken (i uniform). Foto: Ann-Kristina Sköld
Jenny Kuoljok blir intervjuad av Peter Siepen. Foto: Ann-Kristina Sköld
Hela gänget: både de som tävlade och hejarklacken (i uniform). Foto: Ann-Kristina Sköld

Det var ett gäng glada tjejer som åkte från Ravlunda skjutfält till Malmö på måndag eftermiddag. Tjejerna sprang och peppade på varandra hela vägen. Att starta i ett lopp med cirka 7000 andra kvinnor är en stor och rolig upplevelse. A 9 passade även på att visa upp en Haubits 77 som väckte stor uppståndelse.

Både före och efter loppet blev artilleristjejerna intervjuade, av både TV och Peter Siepen. Uppståndelsen var större än vad de väntat, många kom fram och frågade om det verkligen var sant att de gjorde lumpen och kom från Boden. Soldaterna visade även upp hur BRAK-träning går till och det fångade mångas intresse.

Efter loppet samlades tjejerna kring Haubitsen och svarade på frågor om både lumpen och hur det är att vara tjej i Försvarsmakten. Och det var många frågor de fick, om allt mellan himmel och jord. Tjejerna kommer dessutom från olika kompanier och kunde svara på allt från hur det är att skjuta Haubits, eller att köra lastbil, och om de övriga befattningar de har. Och om hur det är att göra lumpen som tjej.