Välkomna hem KS 20

Den tjugonde svenska Kosovostyrkan (KS 20) som Lv 6 ansvarat för, är hemma igen efter avslutad mission. Under torsdagseftermiddagen uppmärksammades deras insats med en medaljceremoni på Stora torg i Halmstad.

KS 20 blev medaljerade på Stora torg i Halmstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Arméinspektör, genralmajor Berndt Grundevik, delade ut medaljen till samtliga deltagare i missionen.
Arméinspektör, genralmajor Berndt Grundevik, delade ut medaljen till samtliga deltagare i missionen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
KS 20 möttes av fanvakt och musik på Halmstad flygplats.
KS 20 möttes av fanvakt och musik på Halmstad flygplats. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Löjtnant Kenneth Hagström i civila kläder för första gången på ett bra tag.
Löjtnant Kenneth Hagström i civila kläder för första gången på ett bra tag. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Arméinspektör, genralmajor Berndt Grundevik, delade ut medaljen till samtliga deltagare i missionen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
KS 20 möttes av fanvakt och musik på Halmstad flygplats. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Löjtnant Kenneth Hagström i civila kläder för första gången på ett bra tag. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– Er insats har inte fått samma mediala uppmärksamhet som insatserna i Afghanistan och Adenviken, men den är lika viktig, sa arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik i sitt tal till de 219 som ingått i KS 20, när de radat upp sig på torget.

Men sedan styrkan kom hem, har hemmaförbandet Lv 6 gjort vad de kunnat för att uppmärksamma och visa uppskattning för styrkans insats. Det har faktiskt varit första gången ett hemmaförband har haft möjligheten att göra det, eftersom utlandsstyrkorna tidigare avrustats och medaljerats innanför Försvarsmaktens grindar i Stockholm.

KS 20 kom hem till Halmstad i två omgångar med chartrat plan. Och redan på Halmstad City Airport välkomnades styrkan av fanvakt och musik av Hemvärnets musikkår Halland.
– Vi blev verkligen positivt överraskade av mottagandet på flygplatsen, berättade Kenneth Hagström som tjänstgjort som ställföreträdande skytteplutonchef i Kosovo.

Uppskattat initiativ

Trots en regnskur som nådde centrala Halmstad ungefär samtidigt som ceremonin började, trängdes flera hundra människor runt Marinens musikkår och KS 20 när de fick ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av AI, Berndt Grundevik.
– Det är så här det ska vara, sa Kenneth Hagström. Det är viktigt att svenska folket får upp ögonen för vad Försvarsmakten gör i världen. Och det är särskilt kul att vara i Halmstad när Luftvärnsregementet haft ansvaret för insatsen.
Och han får medhåll från Madelaine Musakka som varit ambulanssjuksköterska under KS 20 och som till vardags arbetar som narkossköterska på sjukhuset i Halmstad.
– Jag tycker det är ett jättebra initiativ att hålla ceremonin på Stora torg. Det är viktigt för Försvarsmakten att komma ut bland folk och visa upp sig. Hoppas att det blir fler liknande tillställningar för hemvändande förband i framöver.

– Nu känns det lite vemodigt, förklarar Kenneth Hagstöm. Man har levt tätt med soldaterna under sex månader i Kosovo och under de tio veckorna vi utbildades innan missionen. Till skillnad från hemma är vi i tjänst 24 timmar om dygnet där nere, så man får starka band till sina kamrater.
– Samtidigt kommer jag hem med nya nyttiga erfarenheter och vet bättre vad jag kan ställa för krav på de soldater jag ska utbilda här hemma. Och jag vet att vi gjort ett bra jobb i Kosovo. Flera jag pratat med har berättat att de känner trygghet med oss på plats, avslutar Kenneth Hagstöm.