Vak(t)ande ögon

Piloter, tekniker och soldater alla har de en uppgift att fylla. Med i den svenska kontingenten till Leeuwarden Air Base i Nederländerna är åtta soldater ur F 21:s beredskapspluton. De har till uppgift att se till att inget händer med de svenska JAS 39 Gripenflygplanen eller annan svensk materiel under natten.

Tim Andersson vakar över de svenska JAS 39 Gripen under en av nattens ronder. Foto: Louise Levin
F 21:s vaktstyrka i Nederländerna. Från vänster Insatschef Stefan Lindbäck, Tim Andersson, Faniel Ghirmatsion, Tobias Karlsson, David Löfgren, Ida Niemi, Frida Nenämaa, Henrik Kårdén, Markus Hedström och insatschef Jan-Erik Westin.
F 21:s vaktstyrka i Nederländerna. Från vänster Insatschef Stefan Lindbäck, Tim Andersson, Faniel Ghirmatsion, Tobias Karlsson, David Löfgren, Ida Niemi, Frida Nenämaa, Henrik Kårdén, Markus Hedström och insatschef Jan-Erik Westin. Foto: Louise Levin
Faniel Ghirmatsion och Tim Andersson på vaktuppdrag där de svenska JAS 39 Gripen står uppställda.
Faniel Ghirmatsion och Tim Andersson på vaktuppdrag där de svenska JAS 39 Gripen står uppställda. Foto: Louise Levin
Henrik Kårdén avslutar ronden med att titta till en svensk container.
Henrik Kårdén avslutar ronden med att titta till en svensk container. Foto: Louise Levin
F 21:s vaktstyrka i Nederländerna. Från vänster Insatschef Stefan Lindbäck, Tim Andersson, Faniel Ghirmatsion, Tobias Karlsson, David Löfgren, Ida Niemi, Frida Nenämaa, Henrik Kårdén, Markus Hedström och insatschef Jan-Erik Westin. Foto: Louise Levin
Faniel Ghirmatsion och Tim Andersson på vaktuppdrag där de svenska JAS 39 Gripen står uppställda. Foto: Louise Levin
Henrik Kårdén avslutar ronden med att titta till en svensk container. Foto: Louise Levin

Soldaterna är med till Nederländerna för att se till att inga obehöriga kommer i närheten av de svenska stridsflygplanen. Det gör att den övriga svenska personalen i kontingenten kan fokusera på sina uppgifter. Tillsammans med en vaktstyrka från Leeuwarden Air Base löser soldaterna vaktuppgiften.

Befälen och insatscheferna Stefan Lindbäck och Jan-Erik Westin öser beröm över soldaterna.

– Det är som ett självspelande piano. Vi har väldigt bra soldater, de kan rutinerna och vet vad de ska göra, säger Jan-Erik Westin.

Svenska ögon på svensk materiel

De har en viktig uppgift att fylla. Från det att övningsdeltagarna lämnar platsen tar vaktsoldaterna över ansvaret för bevakningen. I par om två och två gör de ronder under hela natten. Trots att övningen bara är inne på tredje dagen har de redan fått avvisa intresserade människor.

– Det var några som ville komma in och fota en kväll, berättar Frida Nenämaa.

Visst kan nätterna kännas långa men det går bra tycker de och trivas verkar de göra. Att få åka iväg på en övning i ett annat land är få förunnat.

– Det är jättekul, säger alla i en kör.

Under nätterna kommer beväpnad vaktstyrka från Leeuwarden för att stödja de svenska soldaterna.

– Det funkar bra. Alla informerar om det händer något och vi känner oss inte utanför, säger Faniel Ghirmatsion.

– Det är bra att vi får öva med andra nationer, det gör att vi blir starkare i slutändan, säger Tobias Karlsson.