Tummen upp för thailändsk soloflygning

Precis klockan 1400 på torsdagseftermiddagen, när luftrummet var fritt från aska, började startmotorerna mullra. Strax efter drogs huvudmotorerna igång och flygplanen började taxa ut mot startbanan. Bakom spakarna satt de thailändska piloter som under årets första månader utbildats på 3.div. Det var dags att för första gången ensamma flyga Gripen.

Efter att askan fördröjt flygningarna fick tillslut de thailändska piloterna klart att starta. Foto: John Lidman/A 9/Försvarsmakten
Generalmajor Anders Silwer gratulerade de thailändska piloterna efter flygningen
Generalmajor Anders Silwer gratulerade de thailändska piloterna efter flygningen Foto: John Lidman/A 9/Försvarsmakten
Generalmajor Anders Silwer gratulerade de thailändska piloterna efter flygningen Foto: John Lidman/A 9/Försvarsmakten

– Finally the moment has come, berättar överstelöjtnant Jackkrit Thammavichai om hur han kände när han satte sig i flygplanet.

Förväntningarna hade byggts upp. Vulkanaskan hade fördröjt flygningarna som egentligen skulle ha genomförts redan på tisdagen. Och det märkets att det inte bara var thailändarna som sett fram emot detta ögonblick. De instruktörer som samlats på plattan för att ta emot piloterna efter genomfört flygpass var påtagligt uppspelta.

Även flygvapeninspektören, generalmajor Anders Silwer, fick tillsammans med C F7, överste Ingela Mathiasson möjlighet att gratulera de nya Gripenpiloterna.

– Jag blev väldigt förvånad när inspektören kom fram för att gratulera. Det kändes stort, säger överstelöjtnant Nattavut Duangsungnaen.

De thailändska piloterna är långt ifrån nybörjare. Med omkring 1000 timmar på F-16 och F-5 har de stor erfarenhet från det thailändska flygvapnet. Men det känns ändå stort att själv flyga ett nytt plan för första gången.

– Jag var mest nervös i ordersalen, men när man får på sig sitt flygställ och sin hjälm så går man in i en annan värld och då kändes allt bra. Att ha nära kontakt med sin instruktör ger också en stor trygghet, säger överstelöjtnant Jackkrit.

Flyger C/D i sommar.
Nu väntar fortsatt utbildning med både enskild flygning och flygning med instruktör. Om cirka två veckor går utbildningen över i CRT-fas (Combat Readyness Training). Då skall utbildningen riktas in på incidentberedskap.

I sommar tar 1.div över ansvaret och kommer då att skola in piloterna på Gripen av den nyare versionen, C/D. Hittills har utbildningen bedrivits på A/B.

Och övlt Jackkrit är väldigt nöjd med Gripen, och speciellt med att flygplanet låter piloten koncentrera sig på radar och vapensystemen:
– Gripen är en ”Pilots Fighter”.