Svenska och amerikanska soldater samtränar

Parallellt med att lösa ordinarie uppgifter går en hel del av tiden under början av insatsen åt till att lära känna området och lära känna andra förband och förstå hur de jobbar. I det syftet tränade i stort sett hela det svenska skyttekompaniet tillsammans med delar ur det amerikanska skyttekompaniet under två dagar.

De svenska soldaterna tränar i- och urlastning i helikopter. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Ställföreträdande kompanichefen Stefan Källman får prova på hur det känns att vara jagad och sedan bli infångad av en hund.
Ställföreträdande kompanichefen Stefan Källman får prova på hur det känns att vara jagad och sedan bli infångad av en hund. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Pär-Henrik Sundström med en av amerikanernas kulsprutor.
Pär-Henrik Sundström med en av amerikanernas kulsprutor. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarna patrullerade tillsammans med de amerikanska soldaterna i amerikanernas område.
Svenskarna patrullerade tillsammans med de amerikanska soldaterna i amerikanernas område. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Ställföreträdande kompanichefen Stefan Källman får prova på hur det känns att vara jagad och sedan bli infångad av en hund. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Pär-Henrik Sundström med en av amerikanernas kulsprutor. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Svenskarna patrullerade tillsammans med de amerikanska soldaterna i amerikanernas område. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

De två dagarna gick ut på att få se och prova på det amerikanska förbandets utrustning, kapacitet och området de verkar i. Amerikanerna har helikopter och hundenhet, något Sverige saknar. Så under utbildningen fick de svenska soldaterna både en förevisning med hundar och helikopterutbildning. Dagarna innehöll även vapenförevisning och patrullering i amerikanernas område.

Förutom vapenförevisning så fick svenskarna provskjuta vapnen i en simulator. Några ur det svenska kompaniet använder samma vapen som amerikanerna visade, men för andra var det första gången. För Pär-Henrik Sundström som är förare och skytt var det första gången.
− Det var intressant men lite ovant att skjuta i simulatorn.

Helikopterträningen är viktigt nu när KFOR:s styrkor minskas i Kosovo och trupperna behöver kunna röra sig över större områden. Under träningen fick de svenska soldaterna lära sig säkerhetsbestämmelser och öva på att i- och urlasta helikoptern. 

När det sedan var dags för patrullering fick en pluton flyga helikopter för att ta sig till området där dagens pass skulle genomföras. De svenska och amerikanska soldaterna patrullerade gemensamt i det östra området som är det område där amerikanerna verkar. Dagen innan hade de fått en dragning där deras amerikanska kollegor beskrev orter och byar och deras historia.
− Vi blev landsatta nära den serbiska gränsen och patrullerade genom en by där. Vi pratade med amerikanerna och utbytte erfarenheter. Några av dem hade varit i Irak och Afghanistan så de berättade om det, säger Pär-Henrik Sundström.