Shafaf - en lyckad operation

Ett tusental soldater, till största delen från den afghanska armén (ANA), genomförde nyligen en lyckad militär operation. Målet var att ta tillbaka ett område cirka 200 kilometer sydväst om Mazar-e-Sharif.

Svenska enheter är grupperade vid polisstationen i Qush Teppah. Foto: Daniel Rydberg/Försvarsmakten
Den afghanska arméns taktiska operationsplats. Christian Larböl och Daniel Rydberg från Sverige planerade tillsammans med de finska och afghanska officerarna.
Den afghanska arméns taktiska operationsplats. Christian Larböl och Daniel Rydberg från Sverige planerade tillsammans med de finska och afghanska officerarna. Foto: Daniel Rydberg/Försvarsmakten
Tjock dimma efter ett kraftigt regnväder under natten försvårade operationen
Tjock dimma efter ett kraftigt regnväder under natten försvårade operationen Foto: Daniel Rydberg/Försvarsmakten
Den afghanska arméns taktiska operationsplats. Christian Larböl och Daniel Rydberg från Sverige planerade tillsammans med de finska och afghanska officerarna. Foto: Daniel Rydberg/Försvarsmakten
Tjock dimma efter ett kraftigt regnväder under natten försvårade operationen Foto: Daniel Rydberg/Försvarsmakten

– Brigadchefen Barakatullah från den afghanska armén var mycket nöjd med samarbetet med de svensk-finska och tyska enheterna under den veckolånga operationen, säger Christian Larböl, chef för operationer vid Provincial Reconstruction Team i Mazar-e-Sharif (PRT MeS).

Provinsen Jawzjan, där staden Sheberghan ligger, i norra Afghanistan hade tappat kontrollen över en del av sina områden. Syftet med den militära operationen var att återta mark och ta kontroll över dessa områden.

– När byn Almalek var tagen och terrängen runt omkring genomsökts var första fasen av operationen genomförd. Då var det dags för de svensk-finska och tyska enheterna att dra sig ur. Den afghanska armén stannade kvar för att visa att de har för avsikt att försvara området och tills vidare skydda befolkningen, säger Christian Larböl. Samtidigt har man för avsikt att stödja folket på längre sikt i olika utvecklingsprojekt tillsammans med Isaf (International Security Assistance Force).

Inga förluster har rapporterats in under operationen men vissa enheter har upptäckt vägbomber, IED, som motståndarna hade grävt ner.

Planeringen av den militära operationen har skett under en längre tid och vid tre tillfällen sköts den upp på grund av dåligt väder.
– För att vi ska kunna utnyttja våra system fullt ut är ett bra väder en av förutsättningarna. Ytterligare en av orsak till att operationen blev så lyckad var att vi gjorde den tillsammans med afghanerna. Vår uppgift är, och har alltid varit, att stödja den afghanska regeringen och det afghanska folket, avslutar Christian Larböl.