Redo för utlandsstyrkan

Nu är de soldater, efter tre månaders grundläggande utbildning kan de gå vidare mot bland annat Hemvärnet.– Det har varit jobbigt men jättekul, berättar Denise Zahn, som också har målet att tjänstgöra i utlandsstyrkan.

Denise Zahn och Tobias Hallqvist ser nu fram emot att på något sätt gå vidare i Försvarsmakten. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Markus Karlsson och Viktor Landgren blev vald till bäste soldat respektive bäste kamrat.
Markus Karlsson och Viktor Landgren blev vald till bäste soldat respektive bäste kamrat. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Markus Karlsson och Viktor Landgren blev vald till bäste soldat respektive bäste kamrat. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten

Denise Zahn, 28, ser den här utbildningen som ett ordentligt steg in i det militära. Hon har sedan tidigare varit instruktör för hemvärnsungdomar i hemstaden Trelleborg. Något hon ska fortsätta med, men nu med större självförtroende.
– Vi har fått nosa på många delar under utbildningen, nu har jag betydligt mer kött på benen inför mina uppgifter i Hemvärnet.
Förutom instruktör så är hon utbildad bilkårist och nu ska hon även skriva avtal som insatssoldat i Hemvärnet. Med det i bagaget plus att hon civilt är lärare så hoppas hon att kunna uppnå ett av sina militära mål:
– Jag vill göra utlandstjänst. Jag har sökt flera gånger och det kommer jag att fortsätta med.

Specialistofficer

En av hennes kamrater, Tobias Hallqvist, 26, vill också göra tjänstgöra i utlandsstyrkan, men han ser även en annan framtid i Försvarsmakten. Han ska till att börja med gå tillbaka till sin bataljon i Hemvärnet i Norrköping. Men han har också tankar om att utbilda sig till specialistofficer.    
– Jag vill gärna kunna få en utbildning som också kan höja mitt civila meritvärde.
Han och Denise Zahn har haft 34 kurskamrater i åldern 20 till 30 år. De här unga människorna har haft sin utbildning på Kvarn, som ligger cirka fyra mil från Linköping. Där har de i princip haft sitt hem de senaste tre månaderna.
– Vi har blivit som en stor familj. Utbildningen har varit intensiv så vi har kommit väldigt nära varandra, berättar Denise Zahn.

Livgrenadjärgruppen

Det är helikopterflottiljen som ansvarat för denna utbildning, som i första hand är en rekrytering till Hemvärnet – i det här fallet framförallt Livgrenadjärgruppen som har sitt säte på Malmen i Linköping.
– Syftet är att de ska skriva avtal med hemvärnet, och huvuddelen är intresserade. Redan nu har ungefär hälften gjort det, berättar Pär Karlsson, officer vid flottiljen och plutonschef under utbildningen.
På onsdagen var det ceremoni på Kvarn. Något som skedde i strålande vårsol – en grupp glada unga människor såg också till att lysa upp tillvaron. Inte undra på det, nu kan de kalla sig soldater.