Rätt från början i slutet

När den 20:e Kosovostyrkan åker hem från Camp Victoria lämnas all personlig material kvar för att sorteras, packas och lastas. För att det skall bli rätt vid avrustningsprocessen skickar FMLOG, Försvarsmaktens logistik, personal som ansvarar för att utrustningen kommer till rätt ort och ställe.

De fyra som ser till att det avrustas rätt, Ing-Marie Broman, Sara Nordström, Ros-Marie Lindau och Anders Magnusson. Foto: Bo Eriksson
Allt skall vårdas, redovisas och lämnas in till förrådet eller till nästa styrka.
Allt skall vårdas, redovisas och lämnas in till förrådet eller till nästa styrka. Foto: Bo Eriksson
Alla fordon skall tömmas på utrustning, kontrolleras och överkvitteras till nästa fordonsbesättning.
Alla fordon skall tömmas på utrustning, kontrolleras och överkvitteras till nästa fordonsbesättning. Foto: Bo Eriksson
Allt skall vårdas, redovisas och lämnas in till förrådet eller till nästa styrka. Foto: Bo Eriksson
Alla fordon skall tömmas på utrustning, kontrolleras och överkvitteras till nästa fordonsbesättning. Foto: Bo Eriksson

Det blir cirka 200 stycken pallar med utrustning som lämnas in när 250 personer skall avrusta. Allt skall packas på pall eller i transportburar och märkas upp så att kängor kommer till Lycksele, termosarna till Jönköping och det som skall tvättas levereras till bland annat Örebro.

– Det är ett tungt jobb att hantera utrustningen så att den hamnar i rätt binge, jag tror nog att vi tillsammans hanterar åtskilliga ton varje dag, säger Ing-Marie Lindau från Förse Syd. Det är ett attraktivt jobb och det är många personer som söker avrustningstjänsterna. Det är dock bara några procent av de sökande som klarar kraven och blir uttagna till jobbet i Kosovo, Afghanistan eller någon annanstans i världen.

– Sök utlandstjänst, det är nyttigt för dig, dina arbetsuppgifter samt FMLOG, säger Sara Nordström och får medhåll av alla sina kollegor. Man får en större förståelse för hur det fungerar och hur utrustningen används.

Den som söker för att komma ut och se världen blir besviken för man har inte mycket fri tid för att lämna campen.
– Vi har fått en kort rundtur och har sett några av de platser som de svenska soldaterna jobbar på som till exempel Gracanicaklostret och Gazimestanmonumentet, berättar Anders Magnusson från Förse Syd och Berga.

När jag frågar om tips till nästa avrustning för den 21:a Kosovostyrkan så får jag följande svar; se regelbundet till att du har alla prylar och plagg. Drag igen alla dragkedjor. Plocka isär stridsvästen och knyt ihop kängorna.
– Om alla gör precis som det står i ordern går det snabbt och smidigt att avrusta och vårt efterarbete underlättas, förklarar Ing-Marie Broman från Förse Väst.

Nu åker de snart hem till Sverige och tar tag i sina ordinarie arbetsuppgifter. Nästa gång vi ser dem är det kanske i Afghanistan, Kosovo eller i något av Försvarsmaktens förråd. Avslutningsvis vill de tacka alla i den 20:e Kosovostyrkan för ett mycket trevligt bemötande, en bra stämning på campen och förståelse för avrustningsjobbet samt all god mat och intressanta pratstunder.