Provade Försvarsmakten under en helg

Första punkten på schemat var att hämta all utrustning på förrådet. De 27 ungdomar som hade kommit för att delta i en Prova-på helg på Kvarn, fick ut en säck full med prylar.– Ska man ha allt det här? Hur används denna? Frågorna var många när de började kontrollera sin utrustning.

Stridshinderbanan, sanningens bana, var en del av programmet som ungdomarna tyckte var häftigt. Foto: Annie Åhlund/Försvarsmakten
Vissa av hindren var lite svårare än andra.
Vissa av hindren var lite svårare än andra. Foto: Annie Åhlund/Försvarsmakten
Innan de begav sig till platsen för övernattningen tränade de på att sätta upp och ta ner tältet, sätta upp…
Innan de begav sig till platsen för övernattningen tränade de på att sätta upp och ta ner tältet, sätta upp… Foto: Annie Åhlund/Försvarsmakten
Vissa av hindren var lite svårare än andra. Foto: Annie Åhlund/Försvarsmakten
Innan de begav sig till platsen för övernattningen tränade de på att sätta upp och ta ner tältet, sätta upp… Foto: Annie Åhlund/Försvarsmakten

Skaraborgs regemente och Helikopterflottiljen har tillsammans under helgen, den 23-25 april, ordnat en Prova-på helg. Det gav de 27 ungdomarna i åldern 17-22 år möjlighet att under två dagar prova på det militära livet.

Förutom att hämta ut sin utrustning blev det inledningsvis lite teorigenomgångar om allt från Försvarsmakten i stort till vilka regler som gäller när de bär uniform.

På lördagen var det dags för dem att packa ihop all utrustning de hade lånat för att bege sig ut. Efter en genomgång i förläggningstjänst gällde det att omsätta kunskaperna i praktiken och se till att det kom upp ett tält som skulle ge tak över huvudet under natten.

– De fick sätta upp och ta ned det några gånger innan det blev helt rätt men till slut fungerade samarbetet bra i grupperna och tältet kom fort på plats, sa Annie Åhlund som tillsammans med Elisabeth Klippinger ansvarade för helgen,

Trötta men nöjda städade de efter sig på söndagen för att bege sig hemåt. Flera i gruppen tyckte det var positiv att de fick prova på så många saker även om tiden var ganska kort.

Prova-på helgen genomförs istället för det som tidigare hette minilumpen. Både killar och tjejer har möjlighet att vara med och uppleva fältliv, och få träffa många andra ungdomar från olika delar av landet. Det ger en möjlighet för den som är nyfiken på Försvarsmakten att få en inblick i verksamheten och se hur allting fungerar - helt enkelt se om Försvarsmakten är något för dem.