ÖB på Carlskrona

ÖB Sverker Göranson har de senaste två dagarna besökt ledningen för Eunavfors insats utanför Somalia. Under besöket har han bland annat träffat svensk personal ombord på HMS Carlskrona.– Jag är stolt över att Sverige fått förtroendet att leda det som kallas Task Force 465 – EU:s flottstyrka – runt Afrikas horn, sade Sverker Göranson när han i solskenet i Djibouti på fredagen talade till förbandet på Carlskrona.

Överbefälhavare Sverker Göranson besöker Carlskrona. Sverige har tagit befälet över den EU flottstyrka som bevakar Somalias kust och Adenviken. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten
ÖB besöker ME02.
ÖB besöker ME02. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson ombord på HMS Carlskrona.
ÖB Sverker Göranson ombord på HMS Carlskrona. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten
ÖB besöker ME02. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson ombord på HMS Carlskrona. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten

Det svenska ledningsfartyget är navet för operation Atalanta som har till uppgift att eskortera handelsfartyg som seglar med förnödenheter för World Food Programme (WFP) samtidigt som vanlig handelssjöfart ska skyddas från kapningar.

Uppdraget innebär också logistiska utmaningar. En av dem – att transportera blod med hållbarhet på 42 dygn till det svenska sjukhuset ombord – är inte helt enkel. Carlskrona har också nu svensk helikopter ombord vilket ger det svenska fartyget helt nya möjligheter att fullfölja uppgifterna.

Att det svenska förbandet verkar, syns och respekteras fick ÖB ett kvitto på när han träffade den franske generalen Thierry Caspar-Fille-Lambie.
– När jag ser den svenska flaggan vet jag att det är personer som utför sina uppgifter oerhört professionellt, var den franske generalens omdöme.