Militär sökförmåga utvecklas

Som ett led i utvecklingen av avancerad militär sökverksamhet vid Ing 2 utbildas insatsplutonen bland annat i offensivt hussök i civila bostadslägenheter. Vid examensövningen för soldaterna deltog också vapen- och ammunitionssökande hundar.

Under diskbänken väntar ett fynd av sprängämnen. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Insatssoldaten Erik Bengtsson, Ing 2 genomsöker köket i en lägenhet noggrant.
Insatssoldaten Erik Bengtsson, Ing 2 genomsöker köket i en lägenhet noggrant. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Hunden Arrax och föraren Johanna Aspefors söker efter sprängämnen.
Hunden Arrax och föraren Johanna Aspefors söker efter sprängämnen. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Insatssoldaten Erik Bengtsson, Ing 2 genomsöker köket i en lägenhet noggrant. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten
Hunden Arrax och föraren Johanna Aspefors söker efter sprängämnen. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2/Försvarsmakten

En påbyggnad på insatssoldaternas vakt- och bevakningsutbildning är att genomföra så kallad ASST-utbildning (All Arms Search Team). Officerarna som leder utbildningen är själva utbildade både i Sverige och utomlands och en officer har också internationell erfarenhet från sökverksamhet i Kosovo. Syftet med utbildningen vid Ing 2 är tvådelad. Dels får soldaterna en användbar breddningsutbildning och dels lär sig utbildningsorganisationen vid regementet att planera och genomföra sökutbildningar.

Vid soldaternas examensövning, efter två veckors grundläggande utbildning i militär sökverksamhet, hade de till uppgift att med understöd av hundar söka igenom några civila bostadslägenheter i en trappuppgång. Scenariot var att en kriminell liga misstänktes för illegala vapenaffärer. Det soldaterna letade efter var gömda sprängämnen, ammunitionseffekter och vapen. Med stor noggrannhet letade de igenom lägenheternas alla rum, möbler, skrymslen och vrår. Hundarna var till stor hjälp för att kunna kontrollera även dolda utrymmen. De fynd som gjordes kan komma att användas som bevismaterial vid en rättegång.

– Det här är en bra utbildning som man kan ha stor nytta av till exempel vid internationell tjänstgöring, säger soldaterna Erik Bengtsson och Philip Karlsson under tiden som de söker efter sprängämnen i ett kök.

De vapen- och ammunitionssökande hundekipage, hundar med förare, som deltog i övningen är utbildade vid Ing 2 och har förmågan att hitta spår efter sprängämne, även i mycket små mängder.

– För oss är det oerhört viktigt att kunna träna hundarna i varierande miljöer, säger löjtnant Håkan Löfgren, hundinstruktör vid Ing 2. I Eksjö med omnejd är kommuner, företagare och privatpersoner mycket tillmötesgående när det gäller att få tillgång till olika lokaler för träning.

Ing 2 har i Försvarsmakten ansvar för att utveckla den avancerade sökverksamheten. Avancerat sök innebär att kunna hitta gömda sprängämnen, ammunitionseffekter och vapen på mycket svårtillgängliga och riskfyllda platser. Den sökutbildning som just genomförts vid Ing 2 med liten hotbild och gott om tid till förfogande är ett steg på vägen mot den avancerade sökverksamheten.